BiH
57

Pilav: U BiH nisu ugroženi samo ostali već i pripadnici konstitutivnih naroda

Piše: S. H.
Ilijaz Pilav (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ilijaz Pilav (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ilijaz Pilav, ljekar iz Srebrenice u čiju korist je danas Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio u predmetu protiv BiH, održao je konferenciju za medije kazavši kako je potpuno irelevantno da li će se ponovo kandidirati za člana Presjedništva BiH, ali da će naša zemlja, ukoliko želi u Evropsku uniju (EU), morati implementirati presudu.

"Današnju presudu doživljavam i kao ličnu satisfakciju, ali i kao pobjedu svih obespravljenih. Ovdje nisu ugroženi samo oni koji pripadaju kategoriji ostalih već i prava konstitutivnih naroda na cijeloj teritoriji BiH", kazao je Pilav.

On je dodao kako ne očekuje da će BiH brzo implementirati presudu, poučen iskustvom iz predmeta Sejdić-Finci protiv BiH.

"Siguran sam da će ova današnja presuda jednog dana biti dio nekog protokola u pristupu BiH EU, bez čije implementacije naša zemlja neće moći postati punopravna članica EU, naglasio je Pilav.

Kazao je kako je potpuno irelevantno pitanje da li će se ponovo kandidirati za člana Predsjedništva BiH te da je ovom presudom njegova misija završena.

Nesumnjivo je da će BiH u narednom periodu morati raditi na izmjenama diskriminatorskih odredbi iz Ustava BiH, ali i Izbornog zakona.

Podsjećamo, Ilijazu Pilavu 2006. i 2010. godine Centralna izborna komisija nije željela ovjeriti kandidaturu jer se za člana Predsjedništva BiH kandidirao kao Bošnjak iz Republike Srpske.