BiH
180

Da li će BiH doživjeti još jedan poraz: Danas presuda u slučaju Ilijaz Pilav protiv BiH

Piše: S. H.
Ilijaz Pilav
Ilijaz Pilav
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu danas će donijeti presudu u predmetu Ilijaz Pilav protiv BiH. Pilav je tužio BiH zbog diskriminacije jer se 2006. godine kao Bošnjak iz Republike Srpske nije mogao kandidirati za člana Predsjedništva BiH.

Prema očekivanjima apelanta, današnja presuda mogla bi još jednom potvrditi koliko je Izborni zakon BiH diskriminirajući. Pilav koji je ljekar u Srebrenici predao je Centralnoj izbornoj komisiji 2006. godine kandidaturu za člana Predsjedništva, ali je odbijen pod izgovorom da se kao Bošnjak iz manjeg bh. entiteta ne može kandidirati za člana Predsjedništva.

Apelaciju Sudu u Strazburu je predao već 2007. godine te nakon devet godina pravne borbe danas očekuje presudu u svoju korist.

Sud u Strazburu ranije je na gotovo istom principu presudio u predmetu Dervo Sejdić i Jakob Finci protiv BiH. Njih dvojica također su tužili BiH zbog diskriminacije i nemogućnosti da se kao pripadnici ostalih kandidiraju za člana Predsjedništva BiH.

Nakon što je iskoristio sve domaće pravne instance pravni zastupnik Ilijaza Pilava Damir Arnaut predao je apelaciju Sudu u Strazburu pod izgovorom da je Pilavu prekršen protokol 12 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Interesantno je da je Pilav i 2010. godine predao kandidaturu za člana Predsjedništva, kao kandidat iz RS-a, ali je Centralna izborna komisija ponovo odbila njegov zahtjev.

S obzirom na gotovo isti princip kao u slučaju Sejdića i Fincija BiH bi danas ponovo mogla biti označena kao država u kojoj je na snazi očita diskriminacija u pogledu slobodnog prava na kandidaturu na demokratskim izborima.

Iako je presuda u slučaju Sejdića i Fincija donesena još prije sedam godina BiH još uvijek nije osigurala uslove za implementaciju presude.