BiH
0

Ihtijarević najavio tužbu protiv klevete u slučaju BH Gas

FENA
Bivši član Nadzornog odbora BH Gasa Haris Ihtijarević najavio je danas u saopćenju za javnost da će podići tužbu protiv klevete i u dijelu koji se odnosi na njegovo "protuzakonito razrješenje" na toj funkciji pravdu i pravičnost potražiti pred nadležnim sudom, a nadležnima predočiti pismene dokaze za tvrdnje koje je iznio reagirajući na nedavno održanu pres-konferenciju direktora BH Gasa Almira Bećarevića u Sarajevu.

Ihtijarević tvrdi da je Bećarević na pres-konferenciji iznio laži "koje predstavljaju dosad neviđeno obračunavanje protiv neistomišljenika i onih koji ukazuju na zloupotrebe javne funkcije i ovlaštenja".

Navodeći Bećarevićevu izjavu da mu je Ihtijarević "nekada kazao" da BH Gas kupi brod te da su, nakon toga, odnosi zahladnjeli, potpisnik ovog saopćenja zaključuje da je riječ o dijelu Bećarevićeve mašte i obmanjivanju javnosti tipa čula-kazala, a sve kako bi Bećarević sakrio "svoje netransparetne poslove".

Ihtijarević navodi da predsjednica Nadzornog odbora Edina Ljubuškić i preostali član Nadzornog odbora ne mogu donositi validne odluke, zbog čega upozorava nadležne institucije da obrate pažnju na dešavanja u toj kompaniji.

Po njegovim tvrdnjama, drugi, preostali član NO BH Gasa je "novinar, koji je zet resornog ministra" koji je naredio skupštini Ihtijarevićevo razrješenje.

  • Kao treći član ovakvog nadzornog odbora redovno sam bio preglasavan i nisam mogao utjecati na donošenje odluka, niti je moje neslaganje s odlukama bilo relevantno. Na sjednicama kojim nisam prisustvovao, a to su samo dvije posljedne, nisam bio na vrijeme obavještavan u skladu s poslovnikom o radu, ali sam redovno pismeno izrazio svoj stav o svim tačkama dnevnog reda - naglasio je.

Obrazlaže, među ostalim, da je dopisom na dnevni red 13. sjednice NO-a 24. februara prvi put tražio da se razmotri mogućnost izdvajanja dividende vlasniku, s ciljem prevazilaženja finansijske krize, te da je dopisom od 23. marta bio uvjetno suglasan s odlukama o utvrđivanju veleprodajne cijene prirodnog gasa za distributivne kompanije i tražio od menadžmenta da se u roku od dva mjeseca izradi elaborat o tarifnom sistemu i tarifnoj politici BH Gasa.Također je, ističe, bio protiv Odluke o rapodjeli dobiti za 2008., kojom je predviđeno sponzorski 230.000 KM ili rezervacija sredstava za ekspoprijaciju i imaginarnu gasnu mrežu u Unsko-sanskom kantonu u iznosu 1.400.000 KM i rezervacije za izradu nekih elaborata i studija u iznosu 400.000 KM. Tražio je da se ta sredstva preusmjere u budžet Federacije i tako pomogne Vladi Federacije BiH u prevazilaženju ekonomske krize, a da treba sačekati s eksproprijacijom, jer nema odgovarajućih zakona.

U obrazloženju stoji i to da je dopisom od 19. maja tražio da se Nadzorni odbor upozna sa Zaključkom Vlade FBiH i preispita dodatno sniženje cijena gasa, ali njegovi dopisi, kako ističe, nikada nisu razmatrani, ili to njemu nije poznato, a cijena gasa do danas je ista.

Među zahtjevima Ihtijarević navodi i onaj da se višak prihoda na rashodima (dividenda) u 2008. godini preusmjeri u budžet Federacije, i to prvi put od kada postoji ta kompanija. Sredstva su, ustvrdio je, uvijek oročavana po visokim pasivnim kamatama "od čega je korist imao samo menadžment BH Gasa", dok "budžet i građani nisu dobili niti feninga za 12 godina postojanja te kompanije".

Haris Ihtijarević traži od direktora BH Gasa da odgovori i upozna javnost i nadležne organe gdje su 104 miliona sredstava koja se vode kao dug prema ruskom dobavljaču i "u čijoj i, bolje rečeno, u kojoj bilanci koje kompanije se vodi ta obaveza i zašto". Naglašava da je "u više navrata" pitao i tražio da mu se objasni zašto "faktura koja pređe put od trećeg do prvog sprata zgrade u Energoinvestu koji iznajmljuje BH Gas košta građane Federacije BiH četiri miliona KM". Toliko, ustvrdio je, koštaju provizije i usluge.

  • Sve je to u cijeni gasa koju plaćaju građani - kazao je, dodajući da je postavljao i pitanje o uvećanim računima za plin na početku ove godine, nakon što je došao plin koji je Bećarević uvezao po nepoznatoj cijeni za Nadzorni odbor, ali odgovor nikad nije dobio, a račune su svi građani uredno platili.

Bećarević i Ljubuškić, po njegovim riječima, često odlaze na "seminare o gasu" u Opatiju i donose odluke Nadzornog odbora o putovanjima a da se iste nikada nisu pojavile na sjednicama.