{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Identifikovano 1.076 žrtava iz Kravice

S
21.3.2011. u 14:10
0
1
Identifikovano 1.076 žrtava iz Kravice
0
Identifikovano 1.076 žrtava iz Kravice
Vještak sudske medicine Vedo Tuco izjavio je da je do sada identifikovano 1.076 osoba vezanih za "Predmet Kravica", prenosi BIRN - Justice Report.
Tuco je bio dio tima koji je radio na ekshumaciji i identifikaciji nestalih iz većeg broja primarnih i sekundarnih grobnica, a na zahtjev Tužilaštva BiH uradio je dopunsko sudsko-medicinsko vještačenje.

"Bio sam prisutan na ekshumaciji masovne grobnice Ravnice 2 sa ekspertima Haškog tribunala. Išli smo u Kravicu i poredili materijalne dokaze. U grobnici je bio pronađen komad ljubičasto-roskaste fasade, kakva je i u skladištu", rekao je Tuco na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici.

Za učešće u strijeljanju više od 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici, kao i prisilnom preseljenju stanovništva s područja Srebrenice optuženi su Duško Jević, Mendeljev Đurić, Goran Marković i Neđo Ikonić.

Prema optužnici, Jević je bio komandant policijskog Centra za obuku na Jahorini, Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir jednog od vodova u ovoj jedinici.

Vještak Tuco je naveo da su haški istražitelji ranije u skladištu pronašli komad zuba osobe čiji su posmrtni ostaci pronađeni u jednoj od masovnih grobnica.

"Eksperti Haškog tribunala više puta su posjećivali tu zgradu i izuzeli su tragove krvi, kose, tkiva, kostiju, na osnovu kojih je napravljeno preko 200 profila DNK", rekao je vještak.

Odgovarajući na pitanje branilaca optuženih, Tuco je potvrdio da sudsko-medicinskim metodama ne može biti utvrđen tačan datum, pa čak ni godina smrti, te objasnio da u nekim slučajevima na osnovu posmrtnih ostataka nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti.

"Posmrtni ostaci su pretrpjeli značajna oštećenja. U nekim slučajevima bi mogli utvrditi uzrok smrti kad bi imali kompletno tijelo. A ako nema oštećenja na kostima, ne znači da neki vitalni organ nije bio pogođen", rekao je vještak.

Odbranu je interesovalo da li je bilo moguće da u neku od grobnica bude sahranjen i određeni broj tijela koja su na primjer "prebačena iz šume", a ne iz skladišta u Kravici, a vještak je rekao da on "ne živi u tom ubjeđenju".

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, 24. marta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: