BiH
7

Tomašica: Većina žrtava ubijena metkom u potiljak

Anadolija
Tomašica
Tomašica
Do sada je identificirano 49 žrtava, a do 22. aprila porodice bi na osnovu do sada potvrđenih DNK analiza trebale da identifikuju još oko 70 članova svojih porodica.

U Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu danas je nastavljena identifikacija posmrtnih ostataka civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenih 1992. godine na području opštine Prijedor koji su tokom prošle jeseni ekshumirani na lokalitetu masovne grobnice Tomašica kod Prijedora.

Do sada je identificirano 49 žrtava, a do 22. aprila porodice bi na osnovu do sada potvrđenih DNK analiza trebale da identifikuju još oko 70 članova svojih porodica.

Muk, bol, i ponovno pitanje zašto ono je s čim su se i danas suočili očevi, djeca, supruge sestre ubijenih iz Rizvanovića, Biščana, Zecova, čiji se u najmilije pripadnici Vojske i policije RS ubili 20. jula 1992. godine na kućnim pragovima.

Prema informacijama koje smo dobili u Centru za identifikaciju većina njih ubijena je metkom u potiljak iz neposrene blizine, i nažalost znatan broj njih zadobio je i nakon smrtonosnih i još jednu ili više prostrelnih rana.

Na identifikaciji su su bili i sin, sestra i supruga Saida Višića iz Rizvanovića.

"Bila sam sa suprugom u dvorištu tog 20. jula, kada su po njega došle komšije, treća kuća od naše. Izveli su ga na put i ubili. Ni krivog ni dužnog. Danas je sa mnom ovdje i sin, imao je tri godine kada mu je otac ubijen. Došao je da mu vidi kosti. A kosti ne govore, ali vrijeme je da progovore svjedoci, da priznaju šta se desilo, da odgovaraju oni koji su ovo počinili" , izjavila je za Anadolu Agency Ismeta, supruga ubijenog Saida Višića.

"Težak je ovo dan za mene. Moja dvojica sinova, a bilo im je 23 i 24 godine ubijeni su mi pred očima, u Bišćanima. A mora se deverati", vidno potresen kazao je Abaz Hergić.

Jednaka je bol Asima Hupovca, koji je došao da identifikuje dva sina, Jasina i Huseina , čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Tomašici.

"Teško je ovo, ali i olakšanje, barem ću ih sahraniti, za grob će im se znati", rekao je Hupovac.

Prve informacije o otkrivanju najveće masovne grobnice pronađene na području Bosanske Krajine objavljene su 6. septembra prošle godine .

Mujo Begić, šef bihaćkog odjela Instituta za nestale osobe BiH tom prilikom je saopštio da su žrtve ubijene tokom ljeta 1992. godine otkrivene zahvaljujući tačnoj informaciji insajdera iz Vojske RS-a, koja je potom potvrđena iz više izvora.

Tijela su bila je skrivena vještačkim nasipima zemlje od nekoliko metara, a prva su pronađena na sedam metara dubine.

Prema Begiću, tijela žrtava su dovezena sa različitih područja, poput Čarakova, Rizvanovića, Bišaća, Zecova..., i zakopavana u tu masovnu grobnicu

Prema njegovim riječima masovna grobnica u Tomašici prostire na 6.000 metara kvadratnih, a do sada je iz nje ekshumirano ukupno 430 posmrtnih ostataka , od čega 375 kompletnih tijela.