BiH
28

Tomašica otkriva svoje tajne: Stiglo oko 40 DNK nalaza žrtava iz najveće masovne grobnice

Anadolija
Tomašica kraj Prijedora, najveća masovna grobnica u Bosni i Hercegovini iz koje je do sada ekshumirano 435 žrtava agresije na tu zemlju, od toga 275 kompletnih tijela, nastavlja otkrivati svoje tajne.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Kako saznaje novinar AA, do sada jestiglo 40-tak DNK nalaza koji se odnose na žrtve ekshumirane iz Tomašice.

DNK nalazi koji su pristigli iz laboratorije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), a prema propisanoj proceduri, bit će proslijeđeni nadležnom tužiocu i vještaku sudske medicine.

Prema riječima dr. Muje Begića iz Instituta za traženje nestalih BiH, šefa forenzičkog tima na terenu, potvrđuju se sve ranije pretpostavke istražitelja u vezi sa žrtvama ratnih zločina.

"Dobili smo nalaze za osobe iz Kozarca, nalaze iz Rizvanovića, Čarakovića, Zecova...", kazao je Begić za AA, koji u interesu istrage ne želi govoriti o novim detaljima u slučaju Tomašica.

Iako se Begić do završetka službene obdukcije ne želi izjašnjavati o okolnostima smrti osoba čija su tijela bila u Tomašici, vjeruje se da je riječ o Bošnjacima i Hrvatima, žrtvama s područja Prijedora koje su ubijene tokom kampanje etičkog čišćenja u tom dijelu BiH 1992. godine. Očekuje se, također, službena identifikacija žrtava u narednim sedmicama uz pomoć porodica ubijenih.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Najveća masovna grobnica otkrivena je na osnovu informacija osoba srpske nacionalnosti. Na području Bosanske krajine do sada je otkrivena 131 masovna grobnica, od toga samo u Prijedoru i okolini 61 grobnica. Na području Prijedora bilo je 59 logora i drugih objekata za zatočenje.

Utvrđeno je kako je na području Prijedora ubijeno oko 3.500 osoba mahom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Haški sud osudio je 16 bosanskih Srba na ukupno 230 godina zatvora za zločine počinjene na području Prijedora. U BiH se još traga za više od 8.000 osoba ubijenih tokom agresije na tu zemlju.

Najveća do sada otkrivena masovna grobnica je bila Crni Vrh u istočnoj Bosni, u kojoj je pronađeno 629 tijela.