{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tomašica: Očekuje se pronalazak još između 200 i 300 žrtava

A
12.11.2013. u 13:54
16
36
Tomašica: Očekuje se pronalazak još između 200 i 300 žrtava
16
Tomašica: Očekuje se pronalazak još između 200 i 300 žrtava
Foto: Arhiv/Anadolija
Uprkos kiši, nastavlja se iskopavanje na masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora, inače, prema riječima stručnjaka, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, potvrđeno je u Institutu za traženje nestalih Bosne i Hercegovine.
Prof. dr. Mujo Begić, šef Područnog ureda Instituta za traženje nestalih (INO) Bosne i Hercegovine rekao je za AA kako se iskopavanja vrše oko prostora sa kojeg su do sada izvađeni posmrtni ostaci 430 žrtava, od kojih je 275 kompletnih tijela. Uključena su tri bagera koji rade na iskopavanjima.

Već se, kako kaže Begić, na površini pojavljuju prvi dijelovi ljudskih skeleta.

"Širimo prostore i određujemo gabarite grobnice. Očekujemo da ćemo u ovom dijelu grobnice pronaći posmrtne ostatke još između 200 i 300 osoba", kazao je Begić za AA, koji strahuje da zbog loših vremenskih uvjeta u ovom trenutku neće moći biti izvađeni posmrtni ostaci svih osoba u grobnici.

Begić je kazao da očekuju pronalazak nestalih iz Čarakova, Zecova i Kozarca, jer znaju da su žrtve dovožene na ovo područje. Među stradalima koji bi, kako se vjeruje, trebali biti pronađeni ima i djece.

Iz masovne grobnice Tomašica do sada su otkriveni posmrtni ostaci 430 žrtava, od čega je 275 kompletnih tijela. Među tijelima su otkriveni muškarci raznih životnih dobi, kao i žene. S obzirom na glinovito tlo u Tomašici, mnoga tijela i nakon 20 godina gotovo imaju kosu, nokte, pa čak i tkiva.

Ovo je do sada najveća masovna grobnica u BiH, ali, prema riječima Begića, i najveća grobnica u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Naime, uz žrtve na Jakarinoj Kosi kod Prijedora (373 osobe), a koje su, kako je dokazano, prethodno bile ukopane u Tomašici, ovdje su bila sakrivena tijela više od 800 žrtava.

Na području Bosanske krajine do sada je otkrivena 131 masovna grobnica, od toga samo u Prijedoru i okolici 61 grobnica. Na području Prijedora bilo je 59 logora i drugih objekata za zatočenje. Utvrđeno je kako je na području Prijedora ubijeno oko 3.500 osoba mahom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Haški sud osudio je 16 bosanskih Srba na ukupno 230 godina zatvora za zločine počinjene na području Prijedora. U BiH se još traga za više od 8.000 osoba ubijenih tokom agresije na tu zemlju.

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: