BiH
0

ICTY provodi obuku za bosanskohercegovačke pravne stručnjake

FENA
Međunarodni sud je u ponedjeljak, u sklopu projekta Pravda i ratni zločini, počeo dvodnevnu obuku za sudije i tužioce okružnih sudova i tužilaštava u Banjoj Luci, Bijeljini, Sarajevu i Doboju u Bosni i Hercegovini.

Cilj ove obuke, koja se održava u Centru za edukaciju sudija i javnih tužilaca u Banjoj Luci, jest prenošenje institucionalnog znanja i specijaliziranih vještina Međunarodnog suda na pravosudne organe u regionu i pojačavanje njihove sposobnosti vođenja složenih postupaka u vezi s ratnim zločinima.

Cilj obuke je također da ojača sposobnost nacionalnih partnera Međunarodnog suda da pronađu i traže podatke i materijale ICTY-a relevantne za njihov rad.

Obuka će obuhvatiti upotrebu alatki za elektronsko pretraživanje, kao što su web stranica, baza podataka sudskih spisa ICTY-a i baza podataka sudske prakse Žalbenog vijeća.

Obuka će također obuhvatiti podnošenje zahtjeva ICTY-u za pravnu pomoć i za izmjenu zaštitnih mjera na osnovu Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda.

Govoreći o ovoj obuci, Drago Ševa, direktor Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca u Banjoj Luci, rekao je:

“Ovakva obuka predstavljaj ključni element u izgradnji kapaciteta nacionalnih pravosuđa koja se bave složenim predmetima u vezi s ratnim zločinima. Čast nam je i zadovoljstvo da učestvujemo u projektu Pravda i ratni zločini i da zajedno sa svojim partnerima, OSCE/ODIHR-om, ICTY-em i UNICRI-jem, organiziramo ovu obuku za sudije i tužioce, koja će biti od neprocjenjivog značaja u njihovom budućem radu.”

Od pokretanja projekta Pravda i ratni zločini u julu 2010. godine slična obuka već je održana u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Osijeku i Podgorici.

Dodatni kursevi bit će održani u regionu u narednim mjesecima.

Projekt Pravda i ratni zločini je regionalni projekt vrijedan četiri miliona eura koji finansira Evropska unija. Provode ga Ured za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS/ODIHR) u partnerstvu s ICTY-em, Međuregionalnim istraživačkim institutom UN-a za kriminal i pravdu i misijama OSCE-a u regionu, saopćeno je iz ICTY-a