{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICTY dostavio nove transkripte BiH i Srbiji

F
30.5.2011. u 18:54
0
1
ICTY dostavio nove transkripte BiH i Srbiji
0
ICTY dostavio nove transkripte BiH i Srbiji
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u ponedjeljak je dostavio približno 3.900 stranica transkripata urađenih na lokalnim jezicima vlastima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.
Transkripti su dostavljeni u sklopu projekta Pravda i ratni zločini, koji ima za cilj da poboljša sposobnost pravosudnih sistema u regionu da vode kompleksna suđenja u predmetima za ratne zločine pomažući pri transferu znanja i materijala s MKSJ pravnim stručnjacima u regionu. Očekuje se da će dostavljanje transkripata na lokalnim jezicima omogućiti pravnim stručnjacima u regionu da efikasnije pristupe svjedočenjima datim pred MKSJ i da ih koriste, saopćeno je iz MKSJ.

Transkripti na lokalnim jezicima pripremaju se na osnovu audio-zapisa sudskih pretresa pred MKSJ. Do oktobra 2010. godine transkripti postupaka bili su dostupni samo na engleskom i francuskom, zvaničnim jezicima MKSJ.

Komentarišući ovaj aspekt projekta Pravda i ratni zločini u Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Srbije je rečeno: “Ovi transkripti predstavljaju dragocjenu olakšicu koja će ubrzati procese utvrđivanja pune odgovornosti za ratne zločine počinjene tokom devedesetih godina. Svjesni smo da je izrada transkripata dugotrajan posao, stoga se Tužilaštvo za ratne zločine aktivno uključilo u prioretizaciju ove dokumentacije. Smatramo da je nastavak i proširenje ovog projekta jedan od ključnih elemenata postepenog prenošenja odgovornosti za procesuiranje ratnih zločina s međunarodnog na nacionalni nivo”.

Otprilike 9.500 stranica transkripata na bosanskom, hrvatskom ili srpskom, od ukupno 34.000 koje su već izrađene u sklopu ovog projekta, već je dostupno u bazi podataka Međunarodnog suda Sudski spisi MKSJ. Dodatni transkripti biće postavljeni u ovu bazu podataka u narednim mjesecima s ciljem da se do kraja 2011. godine objavi predviđenih 60.000 stranica traskripata. Transkripti su dostupni putem sljedećeg linka na vebsajtu MKSJ: http://icr.icty.org.

Od pokretanja projekta Pravda i ratni zločini u julu 2010. godine, MKSJ je vlastima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini dostavio 12.900 stranica transkripata javnih pretresa na bosanskom, hrvatskom ili srpskom.

Projekat Pravda i ratni zločini je regionalni projekat vrijedan četiri miliona eura, koji finansira Evropska unija, a provodi Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS (ODIHR), zajedno s MKSJ, Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih nacija za zločine i pravdu i misijama OEBS u regionu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: