Haag
0

Održan sastanak sudija MKSJ-a i sudija iz bivše Jugoslavije

FENA
Fausto Pocar
Fausto Pocar
Sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas su se sastali sa svojim kolegama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije i Kosova kako bi podijelili svoja iskustva u presuđivanju u predmetima vezanim za ratne zločine.

Ovaj sastanak kolega je dio regionalnog projekta Pravda i ratni zločini koji vodi Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), i ima za cilj da unaprijedi kapacitete pravnih stručnjaka u regiji da se bave kompleksnim predmetima vezanim za ratne zločine, saopćeno je večeras iz MKSJ-a.

Oko 20 sudija, uglavnom iz apelacionih sudova u regiji, prisustvovalo je sastanku sa sudijom Faustom Pocarom i sudijom Carmelom Agiusom sa MKSJ-a.

Sudije su razgovarali o nekoliko tema, uključujući zaštitu svjedoka i žrtava, definiciju "civila" u predmetima povezanim s ratnim zločinima i ulogu sudija apelacionih sudova u razmatranju predmeta.

"Ovaj projekt se suštinski bavi jačanjem kapaciteta pravosudnih sistema u regiji da vode suđenja u predmetima povezanim s ratnim zločinima na efikasan i pravičan način u skladu s najvišim međunarodnim standardima pravnog postupka. Radi se o vašim pravosudnim sistemima i zadovoljavanju vaših potreba, ali se isto tako radi o zajedničkoj posvećenosti vladavini prava koja se svakodnevno testira u sudnicama širom regije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi", kazao je Douglas Wake, prvi zamjenik direktora ODHIR OSCE-a, tokom zvaničnog otvaranja sastanka.

Sudija Pocar je izjavio da dijeljenje zajedničkih iskustava sa sudijama u ovim sudovima jača nacionalna pravosuđa ali također unapređuje rad sudija na svim nivoima.

"Ne radi se samo o transferu tehničkih sredstava ili znanja, već i o razmjeni iskustava, jer svi mi imamo isti cilj i suočavamo se sa zajedničkim problemima u svom radu", zaključio je sudija Pocar.

Sudije MKSJ-a su održali sličan sastanak sa sudijama iz Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u decembru 2010., kao i regionalni sastanak sa sudijama u Beogradu u septembru 2010. godine.

Ovakve razmjene iskustva će se nastaviti narednih mjeseci širom regije, najavljeno je iz MKSJ-a.

Projekt Pravda i ratni zločini je regionalni projekat vrijedan četiri miliona eura koji finansira Evropska unija, a sprovodi ODIHR u partnerstvu s MSKJ-om, Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih nacija za zločine i pravdu i misijama OSCE-a u regiji.