Sudije iz Haga i BiH
0

FOTO / Projekat "Pravda i ratni zločini" za efikasnije procesuiranje ratnih zločina

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Sudije iz Haškog tribunala (ICTY) Fausto Pocar i Bakone Justice Moloto sastali su se danas u Sarajevu s kolegama - sudijama iz Bosne i Hercegovine da bi razmotrili mogućnosti usaglašavanja sudske prakse, odnosno transfera znanja, iskustava i određenih materijala, značajnih za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Sastanak u glavnom gradu BiH je prvi skup te vrste upriličen u sklopu regionalnog projekta "Pravda i ratni zločini“ koji implementira Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR), a finansira Evropska unija.

Sudija Pocar istaknuo je da susret sudija predstavlja još jedan važan korak u ostvarivanju saradnje ICTY-a i bh. pravosuđa, a što je prioritet u vremenu kada domaći (nacionalni) sudovi preuzimaju punu odgovornost na planu prosesuiranja optuženih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Obraćajući se sudionicima sastanka Pocar je potcrtao ulogu ICTY-a koju je od osnivanja 1993. imao u pogledu rješavanja najsloženijih predmeta ratnih zločina, koristeći se praksom međunarodnog humanitarnog prava te uspostavljajući neophodne procedure i pravila u službi vladavine prava.

Na značaj korištenja stečenih iskustava ukazao je i sudija Moloto, podsjećajući na regionalni aspekt primjene najviših standarda kada se radi o procesuiranju optuženih za ratne zločine.

On je u izjavi datoj u pauzi sastanka naglasio potrebu usaglašavanja zakonskog okvira i razlika koje, iako minorne, mogu predstavljati poteškoću u procesiuranju predmeta ratnih zločina te potcrtao važnost očuvanja naslijeđa ICTY-a, dovodeći to u kontekst postojanja Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

Održavanje skupa pozdravili su šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Gary D. Robbins i otpravnik poslova Delegacije Evropske komisije u BiH Boris Iarochevitch, istaknuvši spremnost međunarodnih institucija da podrže projekte orijentirane ka uspostavi vladavine prava, poštivanju ljudskih prava i približavanju BiH evroatlantskim integracijama.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Napomenuli su da projekt "Pravda i ratni zločini" može doprinijeti efikasnijem provođenju Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH, navodeći da je u tom pogledu već zaposleno devet stručnih saradnika u institucijama pravosuđa u BiH te da realizacija ovog projekta korespondira sa strategijom okončanja rada ICTY-a.

Uime domaćina sastanka - Suda Bosne i Hercegovine sudionicima se obratio sudija Hilmo Vučinić, izražavajući očekivanje da će spomenuti projekt doprinijeti unapređenju pravosudnih kapaciteta u BiH.

Dodao je da direktna komunikacija sudija koji su angažirani na predmetima ratnih zločina predstavlja najbolji način za razmjenu određenih iskustava.

"Pravda i ratni zločini“ je projekt vrijedan četiri miliona eura koji finansira Evropska unija, a provodi Kancelarija OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u partnerstvu s ICTY-em, Međuregionalnim institutom Ujedinjenih nacija za istraživanje kriminaliteta i pravde (UNICRI) i misijama OSCE-a u regionu.