BiH
0

ICJ: Počeo završni krug iznošenja argumenata BiH i SCG

FENA
Pred Međunarodnom sudom pravde (ICJ) u Haagu započeo je drugi, završni krug iznošenja usmenih argumenata u postupku po tužbi BiH protiv SCG za genocid, koji će trajati od 18. aprila do 9. maja, javila je Hina.

U postupku, koji je prije 13 godina pokrenula BiH tužbom za genocid protiv tadašnje SR Jugoslavije, glavna rasprava otvorena je 27. februara prvim krugom iznošenja argumenata dviju strana. Ta faza rasprave završena je 16. marta, a od 17. do 28. marta pred sucima ICJ-a iskaze su davali svjedoci i vještaci optužbe i odbrane.

Glavni pravni zastupnik BiH, advokat Sakib Softić danas je naglasio kako ja sa smrću bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića prije nego što je osuđen pred ICTY-em, narasla odgovornost Međunarodnog suda pravde, koji sada treba utvrditi stupanj odgovornosti režima u Beogradu za ratne zločine u BiH.

Ako SCG želi postati članicom Evropske unije, onda mora priznati zločine, uhapsiti počinitelje i izručiti ih ICTY-u, umjesto da ih krije kao do sada, kazao je Softić.

Dosadašnje istupe pravnih zastupnika SCG, na čelu s profesorom međunarodnog prava Radoslavom Stojanovićem, Softić je opisao kao pokušaje izbjegavanja odgovornosti i prekrajanja povijesti.

Predstavnici SCG su u glavnoj raspravi, kao i tokom 13-godišnjeg nadmetanja pisanim podnescima, osporavali nadležnost ICJ za tužbu na temelju činjenice da SRJ u vrijeme podnošenje tužbe u martu 1993. nije bila članica Ujedinjenih naroda.

Drugi zastupnik BiH, holandski advokat Phon van den Biesen, optužio je vlasti u Beogradu kako opstruiraju ICJ onemogućujući da pred njega stignu dokumenti iz državnih arhiva SCG, uključujući i one koji su već dostavljeni Sudu za ratne zločine (ICTY).

Predstavnici Beograda relevantne dokumente skrivaju, a u svojoj se odbrani služe krivotvorenima, upozorio je Van den Biesen. Iznesenu odbranu SCG, okarakterizirao je kao neuvjerljivu i bez dokaza.

Nakon što pravni zastupnici dviju strana iznesu zaključne argumente o pitanju odgovornosti Beograda za genocid koji su snage bosanskih Srba počinile nad Bošnjacima u ratu u BiH 1992-95., uslijedit će vijećanje 16 sudaca ICJ-a koje se odvija u tajnosti, u pet faza, i obično traje nešto duže od tri mjeseca.

Budući da se radi o prvom predmetu u kojem ICJ odlučuje o kršenju Konvencije UN-a o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948., procjenuje se da će vijećanje trajati dvostruko duže, a presuda izrečene krajem godine.