Svijet
0

Nastavljen drugi krug izbora u Zimbabveu

FENA
U Zimbabveu je u subotu nastavljeno glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Lider opozicije Morgan Tsvangirai rekao je da je glasanje u drugom krugu "vježba masovnog maltretiranja građana od strane očajnog diktatora", misleći na predsjednika Roberta Mugabea.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice najavila je da će Sjedinjene Države zahtijevati da Vijeće sigurnosti UN-a sljedeće sedmice izglasa rezoluciju kojom bi bila poslana snažna poruka predsjedniku Zimbabvea.

Ona je opisala drugi krug izbora kao "farsu" i najavila da će SAD uraditi sve što je u njihovoj moći da primijene sankcije protiv priapadnika Mugabeovog režima.

Vijeće sigurnosti UN-a nakon zasjedanja u petak nije izdalo saopćenje kojim bi izbore proglasio nelegitimnim, jer se Južnoafrička Republika tome usprotivila.

Britanski premijer Gordon Brown opisao je Mugabeov režim kao "nelegitiman" i rekao da će London raditi s međunarodnim partnerima kako bi, kako je rekao, "okončao ovo otužno poglavlje historije Zimbabvea".

Odziv glasača je bio manji nego u prvom krugu u martu mjesecu, kada je najviše glasova dobio opozicijski čelnik Morgan Tsvangirai.

Iako je bojkotirao izbore zbog nasilja i zastrašivanja pristalica opozicijskog Pokreta za demokratske promene, njegovo ime je ostalo na glasačkom listiću.

Izvještači navode, javlja BBC, da su u petak u nekim četvrtima glavnog grada Hararea mlade pristalice predsjednika Mugabea išle od vrata do vrata i primoravale ljude da izađu na izbore.