BiH
4

I ove godine sanacija oštećenih krovova i fasada stambenih zgrada

Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo i ove će godine finansirati sanaciju oštećenih krovova i fasada na objektima kolektivnog stanovanja.

Iako je održavanje zajedničkih dijelova zgrada kolektivnog stanovanja u nadležnosti etažnih vlasnika, odnosno upravitelja zgrada i nije u primarnoj nadležnosti lokalne zajednice, Općina Novi Grad svake godine izdvaja značajna finansijska sredstva za sanaciju ratnih šteta, radi sprečavanja mogućih štetnih posljedica po građane. Za tu namjenu iz ovogodišnjeg budžeta je izdvojeno 195.000 KM.

Projektom će biti obuhvaćeno šesnaest objekata kolektivnog stanovanja, a radit će se sanacija jedanaest krovova i pet fasada.

Ove godine bit će sanirano osam ravnih i tri kosa krova na stambenim zgradama na Dobrinji, Alipašinom Polju, Čengić Vili, na Aneksu i u Švrakinom Selu.

S obzirom da dotrajali i oštećeni krovovi prouzrokuju više problema u smislu prokišnjavanja, čime budu ugrožene i elektroinstalacije, a samim tim i sigurnost stanara, Općina Novi Grad izdvaja više sredstava za tu svrhu, a jedan dio sredstava planiran je i za sanaciju oštećenih fasada na pet stambenih objekata u Hrasnom, na Dobrinji, Mojmilu i Alipašinom Polju.

U toku je provođenje procedure javne nabavke, nakon čega će se pristupiti realizaciji projekta.

Sanacija oštećenih krovova radit će se na objektima kolektivnog stanovanja u ulicama: Salke Nezečića broj 5 (MZ Dobrinja D), Nadežde Petrović broj 16 i 18 i Hakije Turajlića broj 9-11 (MZ Dobrinja B), Trg solidarnosti broj 31 i Trg solidarnosti broj 19 (MZ Alipašino Polje A-1), Trg međunarodnog prijateljstva broj 11, Ive Andrića broj 8 (MZ Alipašino Polje A-II), Geteova broj 3 (MZ Alipašino Polje C_1), Gradačačka broj 120 (MZ Čengić Vila), Prijedorska broj 20 (MZ Anex) i Sulejmana ef. Musića broj 4 (MZ Švrakino Selo).

Obnova oštećenih fasada planirana je na zgradama u ulicama: Antuna Branka Šimića broj 4 (MZ Staro Hrasno), Esada Pašalića broj 7 (MZ Dobrinja C), Olimpijska broj 40 (MZ Olimpijsko Selo), Geteova broj 14 i Trg nezavisnosti broj 7 (MZ Alipašino Polje C-1).