BiH
100

I Dom naroda Parlamenta FBiH odobrio da se građani zaduže kod MMF-a

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH odobrio je zaduženja Federacije BiH po Proširenom aranžmanu (EEF) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Dom naroda prihvatio je Prijedlog odluke o proširenom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Koridor 5C i Prijedlog odluke o zaduženju po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske investicijske banke (EIB) za realizaciju Projekta Modernizacija cesta u FBiH.

Ova odluka uslijedila je nakon što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici donio odluku o prihvatanju aranžmana sa MMF-om.

Tako je Vladi Federacije BiH data saglasnost za zaduženje od 720 miliona KM, što predstavlja dvije trećine ukupno odobrenih sredstava za BiH od milijardu i 80 miliona KM.

Ovaj iznos sredstava već se nalazi na računu Centralne banke Bosne i Hercegovine, ali je Vladi FBiH bila potrebna saglanost oba doma Parlamenta FBiH da bi ovaj novac stavila na raspolaganje.

Šef Kluba Ostalih Aner Žuljević kazao je da mu nije jasno zašto se uopće glumi da se Parlament FBiH nešto pita s obzirom na to da je odobravanje kredita protokolarna stvar.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Osman Ćatić rekao je da aranžman s MMF-om nije od jučer te da u budžetu Federacije BiH odavno nedostaje sredstava i da mu je drago kada strane diplomate u BiH kažu da trenutni saziv Vlade FBiH radi dobro.

Opozicione političke stranke kritikovale su parlamentarnu većinu zbog toga što se naknadno traži saglasnost zakonodavne vlasti na podizanje kredita koji je već podignut.

Vlada Federacije BiH pravdala se time da je sve urađeno u skladu sa zakonima te da će sredstva koristiti za unapređenje reformskih procesa u entitetu.

Javnost u FBiH samo dan prije održavanja sjednica je upoznata o tome da kasne isplate plata državnim službenicima i da će sredstva MMF-a između ostalog biti korištena u tu svrhu.

Iz vladajuće koalicije pravdali su se time da vanredne sjednice Parlamenta FBiH nisu zakazane zbog toga da bi se omogućila isplata plata, već da je riječ o čistoj koincidenciji.