BiH
243

Zastupnički dom Parlamenta FBiH odobrio Vladi da zaduži građane za 720 miliona KM

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH donio je odluke o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Proširenom aranžmanu (EEF) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Za danas je zakazana i sjednica Doma naroda koji također mora dati saglasnost na zaduženje.

Parlamentarna većina usvojila je Prijedlog odluke o proširenom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Koridor 5C.

Za je glasalo 56 zastupnika, dva su bila suzdržana, a 17 zastupnika je bilo protiv.

U toku sjednice zastupnik iz SDP-a BiH Damir Mašić tražio je od rukovodstva Zastupničkog doma PFBiH da objasni zašto se Parlament FBiH oglušio na zahtjev za zakazivanje sjednice o prodaji Fabrike duhana Sarajevo (FDS).

Predsjedavajući Edin Mušić je kazao kako je 16. septembra primio zahtjev opozicije za održavanje vanredne sjednice, ali da akt nije sadržavao potpise u originalnom smislu već da su oni bili skenirani, što je isključivi razlog odbijanja zahtjeva.

Reagovao je i šef Kluba zastupnika DF-a Dženan Đonlagić koji je kazao da su zastupnici dobili poziv na današnju sjednicu na kojem je kopija Mušićevog potpisa.

"U čemu je razlika? To nije validan razlog", kazao je Đonlagić. Mušić je odgovorio da se njegov originalni potpis nalazi u pisarnici.

Mašić je poručio kako će SDP BiH uputiti pet poziva za zakazivanje vanrednih sjednica s obzirom na to da je izgleda to jedini način na koji Parlament FBiH može funkcionisati.

Zastupnik Naše stranke Denis Gratz rekao je da je zakonom definisano da Parlament FBiH odlučuje o zaduživanju entiteta te da je u RS-u Narodna skupština RS-a donijela odluku o zaduženju RS-a.

Gratz je kazao da je prekršen Član 44. Zakona o izvršenju budžeta dodajući da mu nije jasno kako je MMF mogao uplatiti sredstva bez odobrenja Parlamenta FBiH.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević rekla je kako je sve urađeno u skladu sa zakonom i da Parlament FBiH može reći da ne želi kreditni aranžman s MMF-om. Istakla je da FBiH ima dobar aranžman.

Opozicija je kritikovala Vladu Federacije BiH zbog toga što će sredstva MMF-a trošiti za isplate plaća državnim službenicima.

Zastupnici iz DF-a najavili su kako uopće neće glasati na današnjoj sjednici, dok je šef Kluba zastupnika SDA Ismet Osmanović rekao kako će SDA podržati usvajanje odluka.

Osmanović je dodao i da se opozicija u FBiH pretvara da je iznenađena odlukom o usvajanju aranžmana te da se Vlada FBiH i u trenutku kada se na njenom čelu nalazio Nermin Nikšić morala zaduživati.

Podsjećamo, nakon više od tri mjeseca pauze federalni zastupnici sjeli su u parlamentarne klupe kako bi Vladi Federacije BiH dali saglasnost za zaduženje do 295.361.333,00 SDR ( 720.224.000,00 KM), što predstavlja dvije trećine od ukupno odobrenih sredstava za BiH od 443.042.000,00 SDR ( 1.080.336.000,00 KM).

Sjednica je uslijedila nakon što je iz Vlade FBiH zbog nedostataka sredstava obustavila isplatu plaća državnim službenicima.