BiH
8

Naredne sedmice izjašnjavanje Predstavničkog doma PFBiH o zaduženju s MMF-om

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH trebao bi u utorak, 18. oktobra, zasjedati radi donošenja odluke o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Proširenom aranžmanu (EEF) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), saznaje Fena.

Ovu odluku potrebno je da usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH jer se na novac koji leži mora platiti zatezna kamata.

Federalna vlada predložila je zaduženje do 295.361.333,00 SDR ( 720.224.000,00 KM), što predstavlja dvije trećine od ukupno odobrenih sredstava za BiH od 443.042.000,00 SDR ( 1.080.336.000,00 KM).

Sredstva kredita koristit će se za pomoć u provođenju ekonomskih politika koje imaju tri glavna cilja: intenziviranje reformi da bi se unaprijedilo poslovno okruženje, privukle investicije, otvorilo više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećao potencijal za rast ekonomije.

Drugi cilj je nastavak procesa fiskalne konsolidacije s namjerom da se osigura kontinuirano smanjenje javnog duga u odnosu na BDP, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje.

Očuvanje stabilnosti financijskog sektora i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka treći je cilj provođenja ekonomskih politika.