KCUS
0

I dalje teško zdravstveno stanje dvije osobe sa H1N1

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zdravstveno stanje dvije osobe kod kojih je potvrđen virus gripe H1N1 i dalje je izuzetno teško, a radi se o pacijentima koji su smješteni u Jedinicu intezivne internističke terapije, potvrdila je FENI glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) Biljana Jandrić.

Na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a trenutno je hospitalizirano deset osoba kod kojih je potvrđen virus. Određeni broj pacijenata primljeno je na hospitalizaciju sa sumnjom na prisustvo tog virusa, a rezultati nalaza za te osobe mogli bi biti poznati sutra poslijepodne.

Prema informacijama Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske danas nije bilo prijema pacijenata sa sumnjom na gripu, a u bolnicu u Kasindolu odranije su hospitalizirane dvije osobe zbog izraženih simptoma gripe.

Glasnogovornica Instituta Milka Mrđa kazala je FENI da su u banjalučkoj klinici hospitalizirane ukupno četiri osobe od čega je kod jedne osobe potvrđeno prisustvo virusa H1N1. Za preostale tri osobe očekuju se rezultati nalaza iz Instituta Torlak u Beogradu.

Epidemiolozi tvrde da visoka temperatura zraka pogoduju širenju bolesti jer virus obične ili nove gripe kao i svi drugi virusi na minusima miruje, dok se na visokoj temperaturi ponovo probudi i počne razmnožavati, a prema informacijama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ni u narednih sedam dana neće biti značajnijih promjena vremena niti značajnijeg pada temperatura.

Damir Šantić, dežurni u Federalnom hidrometeorološkom zavodu kazao je FENI da će i narednih dana vrijeme biti slično današnjem s nešto svježijim jutrima. Za vrijeme vikenda očekuje se lijepo i sunčano vrijeme.