KCUS
0

Dva pacijenta s H1N1 u izuzetno teškom stanju

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stanje dvoje pacijenata oboljelih od nove gripe, koji se nalaze na Intenzivnoj internističkoj terapiji u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, i dalje je izuzetno teško, rekla je Srni portparol Kliničkog centra Biljana Jandrić.

Jandrićeva je navela da je na Intenzivnu internističku terapiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gdje su smješteni najteži slučajevi, jučer primljena četrdesetosmogodišnja žena iz Goražda, a hospitalizovan je još jedan muškarac (43) iz Sarajeva, i oboje su u teškom stanju.

Ona je naglasila da se na Klinici za intenzivnu njegu trenutno nalazi osam pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa H1N1. 

Epidemiologinja Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, potvrdila je da raste broj pacijenata sa simptomima gripe.

"Visoka temperatura vazduha sigurno pogoduju širenju bolesti, jer virus obične ili nove gripe, kao i svi drugi virusi, na minusima miruje, dok se na visokoj temperaturi ponovo probudi i počne razmnožavati", rekla je Balta.

Simptomi nove gripe su groznica, kašalj, upaljeno grlo, bol u tijelu, opšta slabost, osjećaj hladnoće, proliv i povraćanje.