Povratak svinjske gripe
0

Starac umro u Općoj bolnici, dvoje zaraženih na KCUS-u

Piše: A. K.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Šezdesetpetogodišnji muškarac umro je preksinoć u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu od posljedica svinjske gripe, a dvoje pacijenata je hospitalizovano na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Muškarac je primljen u Opću bolnicu u jutarnjim satima sa teškom upalom pluća, a preminuo je istu noć. Bris je pokazao da je riječ o virus H1N1.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđeno je prisustvo virusa svinjske gripe H1N1 kod dvoje pacijenata, potvrdila je za Sarajevo-x.com Biljana Jandrić, glasnogovornica KCUS-a.

Jandrić je rekla da je u proteklih nekoliko dana na KCUS-u povećan broj pacijenata sa respiratornim oboljenjima, a svi oboljeli kod kojih postoji sumnja da su zaraženi virusom H1N1 zadržavaju se u bolnici i upućuju na testiranje.

"Prisustvo virusa H1N1 potvrđeno je kod dvoje pacijenata. Jedan pacijent zadržan je na Klinici za infektivne bolesti, dok je mladić smješten na Klinici za intenzivnu njegu sa izuzetno teškom kliničkom slikom. On je priključen na mehaničku respiraciju, dijalizni je bolesnik i stanje mu je vrlo teško", rekla je Jandrić za naš portal.

Prema informacijama kojima raspolaže, oba pacijenta su iz Sarajeva.

Ona je građane upozorila da izbjegavaju skupove, provjetravaju prostorije, izbjegavaju kontakte sa oboljelim osoba i da, ukoliko moraju izaći, nose maske.

U Klinici za infektivne bolesti UKC Tuzla, jutros je preminula jedna osoba, koja je hospitalizovana sa simptomima nove gripe tipa H1N1, čekaju se rezultati detaljnog molekularnog testa, saznaje RTV Slon. Nakon smrtnog slučaja urađen je brzi test koji je bio negativan, detaljnija analiza će pokazati da li se radi o virusu H1N1.

I u Republici Srpskoj ponovo se aktivirao virus nove gripe, a zabilježena su četiri nova slučaja. Dvije osobe su na respiratoru u Jedinici intenzivne medicine Kliničkog centra Banja Luka, dok su dvije mlađe osobe hospitalizirane u Klinici za infektivne bolesti.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a podsjećaju građane da, ukoliko primjete blaže simptome gripe poput grebanja u grlu, suhog nadražajnog kašlja, curenja iz nosa, kijavice, lako do umjereno povišene temperature (ispod 38,5 C), malaksalosti, da ostanu kod kuće i pridržavaju se sljedećih mjera: mirovanje, izolacija i njega kod kuće sve do potpunog oporavka, uz maksimalno ograničavanje svih kućnih i drugih kontakata.

Preporučuje se korištenje terapije koja podrazumijeva nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lijekova za sniženje povišene tjelesne temperature), kao i uzimanje vitamina (svježe voće i povrće).

Svi članovi domaćinstva moraju da provode higijenu disajnih puteva (ispiranje grla i čišćenje nosa slanom i toplom vodom) i higijenu ruku.