Zbog H1N1 i pacijenata
0

Zabranjuju se posjete, broj zaraženih virusom raste

FENA/SRNA
Mjera zbog zaštite bolesnika
Mjera zbog zaštite bolesnika
Menadžment Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u suradnji s bolničkom Komisijom za intrahospitalne infekcije, a po preporuci Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, donio je odluku o zabrani posjeta bolničkim pacijentima radi njihove što bolje zaštite.

U saopćenju za javnost navodi se da ta odluka stupa na snagu 2. februara, te da je donesena zbog povećanog broja građana oboljelih od akutnih respiratornih infekcija (sezonska gripa i gripa H1N1).

"Zabrana stupa na snagu 2. februara, a o njenom prestanku građani će biti obaviješteni putem sredstava javnog informiranja i bolničke web stranice", navode iz Opće bolnice.

U Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) trenutno je hospitalizirano 29 pacijenata s potvrđenim virusom H1N1.

Na Koševu dvojica u teškom stanju

Iz KCUS-a navode da je zdravstveno stanje dvaju pacijenta u Jedinici internističke intenzivne terapije i dalje teško. Oni su priključeni na mehaničku ventilaciju i trenutno su stabilni.

U Kliničku mikrobiologiju KCUS-a u toku 31. januara pristigao je 21 uzorak za testiranje na gripu H1N1. Nakon izvršenih testova utvrđeno je da je 14 uzoraka pozitivno, svi iz Sarajeva.

Ljekari stanovništvo podsjećaju na važnost lične i higijene prostorija u kojima borave i izbjegavanje skupova. U slučaju kihanja i kašljanja adekvatno prekriti usta da se kapljice ne šire.

Simptomi gripe su groznica, kijavica, grlobolja, kašalj, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, a u slučaju povišene tjelesne temperature duže od tri dana trebalo bi se obratiti obiteljskom ljekaru.

27 novooboljelih u Banjoj Luci

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata prijavljeno je 27 novooboljelih od H1N1, čime se ukupan broj povećao na 274.

Najveći broj novooboljelih i dalje prijavljuje Klinički centar Banja Luka, u kojem je evidentirano još 19 osoba pozitivnih na H1N1 tokom analize na brzi test.

Prema podacima Instituta za zaštitu zdravlja RS-a, ukupno u Kliničkom centru Banja Luka hospitalizirano je 87 pacijenata, a u Jedinici intenzivne medicine nalazi se jedan teže oboljeli.

Bolnica u Bijeljini prijavila je dva novooboljela pacijenta, a po jednog zdravstvene ustanove u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Doboju, Foči i Trebinju.

Ukupan broj trenutno hospitaliziranih u RS-u je 103.

Do sada su u RS-u tri osobe umrle, a bile su pozitivne na grip A (H1N1).