Zdravlje
0

Pridržavanjem preporuka preveniraju se kapljične infekcije

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo dr. Snježana Balta smatra da broj potvrđenih slučajeva na ovom području koji su zaraženi virusom H1N1 odgovara broju u zemljama okruženja, te da je bitno da se ovdašnje stanovništvo pridržava preporuka jer se tako umnogome prevenira pojava kapljičnih infekcija.

Ona je za Agenciju FENA naglasila da bi preporuke koje se prvenstveno odnose na pojačanu ličnu i kolektivnu higijenu trebalo dodatno pojačati, posebno stoga što je počela nastava u osnovnim i srednjim školama, zbog čega su djeca sad više izložena virusima (u sredstvima javnog prijevoza, a i duže vrijeme borave u školi - zatvorenom prostoru).

Podsjeća da nadležne zdravstvene službe prate situaciju i vrši se aktivan epidemiološki nadzor.

Intenzitet širenja virusa gripe u narednom periodu zavisit će od vremenskih prilika i temperatura zraka, jer što je temperatura niža manja je mogućnost kretanja virusa bilo koje gripe. Ukoliko temperature zraka budu iznad nule, mogućnost za širenje virusa je veća. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana u Sarajevu se očekuje oblačno i pretežno vedro vrijeme uz temperature zraka do nula stepeni, u subotu do pet stepeni.

U današnjem izvještaju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) navodi se da je trenutno hospitalizirano 28 pacijenata s potvrđenim virusom H1N1. U Jedinici Internističke intenzivne terapije nalaze se dva pacijenta, i dalje u teškom stanju. Priključeni su na mehaničku ventilaciju i trenutno su stabilni.

U Kliničku mikrobiologiju KCUS-a u toku 1. februara pristigla su 24 uzorka za testiranje na gripu H1N1. Nakon izvršenih testova utvrđeno je da je 14 uzoraka pozitivno, od tog broja 12 je iz Sarajeva, a dva iz Bihaća.