BiH
687

I Bošnjaci za decentralizaciju: SDA predlaže da Mostar bude novi glavni grad FBiH

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ideja da Mostar postane glavni grad Federacije BiH ponovo je aktuelizirana tokom posjete Bakira Izetbegovića Mostaru sredinom novembra. Tom prilikom Izetbegović se sastao s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i novim koalicionim partnerom Fahrudinom Radončićem.

Ideja da Mostar postane glavni grad Federacije BiH stara je punih 15 godina, a šef Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić kaže da se o tome razgovaralo još 1998. godine. Te godine je Vijeće za implementaciju mira (PIC) naglasilo da nema ništa protiv da Mostar bude glavni grad FBiH s tim da je neophodno ispuniti određene uvjete. U mostarskoj SDA smatraju da su ti uvjeti ispunjeni i da bi premještanje glavnog grada FBiH u Mostar značilo mnogo za ovaj grad.

"Na taj način Mostar bi dobio priliku bržeg razvoja. Time bi se podržala i decentralizacija vlasti, a upravo to je ono što se Bošnjacima često zamjera, ta činjenica da je sve smješteno u Sarajevu. Bila bi to poruka da Bošnjaci nemaju ništa protiv da vlast ima sjedište u cijeloj BiH i FBiH", kaže Marić koji dodaje da se SDA poziva na Madrisku deklaraciju iz 1998. godine.

Podrška Izetbegovića

On smatra da bi premještanje glavnog grada FBiH u Mostar doprinijelo i spuštanju međunacionalnih tenzija u Mostaru. Za sada se o svemu razgovara isključivo u krugovima SDA.

"Mi smo ovaj prijedlog iznosili i na organima stranke, na Glavnom odboru i tu nije bilo nekog protivljenja, kategoričnog odbijanja... Sve to treba malo ozbiljnije razmotriti", kaže Marić.

Međutim, iz mostarske SDA naglašavaju da im je drago da imaju punu podršku predsjednika Izetbegovića u ideji da Mostar bude novi glavni grad FBiH.

U Mostaru je već smješteno pet ministarstava Vlade FBiH, ali ova ministarstva faktički imaju dvojne urede, i u Sarajevu i u Mostaru. Nije poznato da li bi premještanjem glavnog grada FBiH u Mostar bili zatvoreni svi uredi u Sarajevu, niti šta bi se desilo sa službenicima zaposlenim u Sarajevu.

Marić kaže da Mostar ima kapacitete gdje bi se mogle smjestiti institucije, kao i to da je već ranije planirana gradnja zgrade Vlade FBiH u samom centru Mostara. Također, već je formirana komisija koja radi na iznalaženju smještaja za pet ministarstava čije je sjedište u Mostaru, pa bi samo trebalo proširiti djelokrug rada pomenute komisije.

Pitanje glavnog grada FBiH regulisano je Ustavom FBiH, član 4, koji izričito kaže da je glavni grad FBiH Sarajevo. Ako bi se krenulo u realizaciju ideje premještanja glavnog grada u Mostar, to bi značilo da se mora ići u promjenu Ustava FBiH. Za nešto takvo u Parlamentu FBiH potrebna je dvotrećinska većina, što bi koalicija SDA, HDZ BiH, SBB, A-SDA i Stranka za BiH mogla osigurati.

HDZ BiH je već ranije predlagao premještanje glavnog grada FBiH u Mostar, a o najnovijoj inicijativi pozitivno se izjasnio i predsjednik FBiH Marinko Ćavara. Stav SBB-a nije poznat, a iz mostarske SDA kažu da se o tome još nije razgovaralo s drugim strankama, ali ih raduju "pozitivne reakcije".

Približeni stavovi SDA i HDZ-a BiH o statusu Mostara

Na sastanku stranačkih delegacija predvođenih predsjednicima Čovićem i Izetbegovićem dogovoreno je i da se intenziviraju pregovori o rješavanju statusa Mostara kako bi se omogućilo održavanje lokalnih izbora.

Donekle su približena i različita stajališta na koji način organizirati grad, a Marić kaže da će sve biti završeno u predviđenim rokovima kako bi izbori mogli biti održani sljedeće godine.

"Poslije ovog sastanka dali smo neke mogućnosti i varijante koje bi trebalo dodatno razraditi. Sad će na tim prijedlozima raditi pravnici pa će stranke odlučiti koje su to najbolje opcije, a rješenje će se tražiti na bazi kompromisa i pregovora", zaključuje Marić.