BiH
27

I 20 godina nakon rata u Americi jure ratne zločince iz BiH

Klix.ba
FOto: Arhiv/Klix.ba
FOto: Arhiv/Klix.ba
Dvadeset godina nakon završetka sukoba na Balkanu trogodišnji grč etničkih i vjerskih krvoprolića iz Bosne i Hercegovine i dalje je vidljiv u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Washington Post. Bh. rat još uvijek se vodi u SAD-u, ističe ovaj ugledni list.

Na jednoj strani je tim na čijem čelu se nalazi Michael MacQueen, američki zvaničnik za imigracije koji je proveo godine prateći niz navodnih ratnih zločinaca među više od 150.000 bosanskih izbjeglica u SAD-u i prikupljajući dokaze o njihovim ratnim djelovanjima.

Udruženje Prekršioci ljudskih prava i ratne zločinačke jedinice ICE-a postiglo je uspjeh u nedavnoj presudi protiv Almaza Nezirovića iz Roanoke, kojeg su bh. vlasti tražile od 2003. godine zbog optužbi za mučenje zatvorenika.

Nezirović (54) je uhapšen i zatvoren 2012. godine dijelom zbog MacQueenovog intervjua sa bivšim zatvorenicima. Nakon skoro tri godine pravnog postupka sud je odbio njegovu žalbu prošli mjesec, a on će najvjerovatnije biti izručen BiH.

Međutim, mnogi drugi pojedinci koje je istraživao ICE, imaju manje jasne veze sa ratnim zločinima. Neki od njih su bivši srpski vojni obveznici, kao što je Vitomir Špirić (43), koji kaže da je u više navrata pokušao izbjeći vojnu službu. Špirić je osuđen za imigracijsku prevaru 2010. godine, ali je njegov slučaj još uvijek u žalbenom postupku.

"Nikada nisam nikoga ubio, nisam ništa loše učinio. Samo sam pokušavao pobjeći i stalno su me ponovo vraćali. Rat se davno završio, ali on nikada ne prestaje", rekao je Špirić.

MacQueen i njegovi saradnici uspjeli su deportovati više od 650 osoba. Počeli su fokusom na Bosnu i Hercegovinu prije skoro deset godina, a otvorili su blizu 300 slučajeva od kojih je 30 ljudi deportovano. On je rekao da je pravni sistem u SAD-u spor i da su istrage o Bosni i Hercegovini sputavane.

Vitomir Špirić je primljen u Sjedinjene Države 1997. godine, a nastanio se u Phoenixu sa suprugom i kćerkom. Od 2005. godine, kako je rekao, počele su se događati uznemirujuće stvari: telefonski pozivi nepoznatih osoba koje su pitale o svojoj prošlosti, posjete lažnih servisera za kablovsku televiziju i slično. Špirić je uhapšen i pušten uz kauciju, ali ga je u međuvremenu ostavila supruga. Ni nakon pet godina, njegov slučaj nije riješen.

"Ja nemam život sada. Ne mogu ići kući u Bosnu, čak ni da posjetim grob moje sestre. Ako odem kući, prate me. Nikad nisam ništa nikome učinio. Samo sam želio da odem", rekao je on.

Prema sudskim dokumentima, Špirić je optužen za imigracijsku prevaru zato što je prešutio da je služio u vojsci koja je vezana za masovna ubistva.

"Da, on je počinio prevaru, ali ni u jednom trenutku nije kako oni tvrde učestvovao u ratnim zločinima", rekao je Špirićev advokat Paul Đurišić.

ICE-in službenik Richard Butler tvrdi da su mnoge srpske izbjeglice lagale o svojim vojnim rokovima i da je manji broj njih pomagao u nasilnom ponašanju, kao što je čuvanje ili vožnja zatvorenika koji su vjerovatno trebali biti ubijeni, piše Washington Post.