Svijet
323

Lovio naciste, a danas traga za onima koji su učestvovali u srebreničkom genocidu

Klix.ba
Michael MacQueen
Michael MacQueen
Na njegovom zidu su mape Balkana, a na radnom stolu stotine dokumenata o strašnim zločinima. Historičar Michael MacQueen istražuje i nastoji otkriti ratne zločince s Balkana koji su se ušunjali u SAD i tu započeli novi život.

Michael MacQueen je vođa malog tima Vlade SAD-a čiji je zadatak da pronađu i deportiraju zločince koji su nakon izvršenih zločina novi život pronašli u Sjedinjenim Američkim Državama. Predmet njihovog interesiranja su potencijalni zločinci od Salvadora, preko Ruande do Vijetnama, piše The Telegraph.

Kako se približava 20. godišnjica genocida u Srebrenici, njihova glavna meta postaju bosanski Srbi koji su učestvovali u ovom najgorem zločinu na tlu Evrope nakon 1945. da bi potom utočište pronašli u Sjedinjenim Državama. Svoju krvavu prošlost često su prikrivali predstavivši sebe kao žrtve strašnih zločina koje su, ustvari, oni sami počinili.

Imigracione vlasti Sjedinjenih Država upravo ovih dana su pokrenule operaciju protjerivanja najmanje 150 imigranata porijeklom iz BiH. Većina njih su bosanski Srbi, ali među njima ima i Hrvata te Bošnjaka.

Do sada je najmanje 300 imigranata porijeklom iz BiH identificirano kao ratni zločinci. No, kako vremenom pristižu dokumenti, taj broj bi se mogao povećati i na 600. Polovina od ovog broja su bosanski Srbi koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici.

“Naš cilj je pokazati da Sjedinjene Države nisu i ne mogu biti raj za zločince. Stalno tragamo za novim zločincima, to je potraga koja nema kraja”, kazao je MacQueen za The Telegraph.

Međunarodni napori da se procesuiraju svi koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici intenzivirali su se u godini u kojoj se obilježava 20. godišnjica srebreničkog genocida.

Michael MacQueen je član malog tima koji radi u sklopu Odjela domovinske sigurnosti. Tim sačinjava devet advokata i tri historičara, a sarađuju i s pripadnicima FBI-a.

S obzirom na to da Sjedinjene Države imaju vrlo komplikovane i stroge zakone za progon svojih državaljana koji su osumnjičeni za ratne zločine, ovaj ured primjenjuje sasvim drugu taktiku. Naime, prvenstveno se istražuje kršenje imigracionih zakona, odnosno moguće prevare vezane za dobijanje vize Sjedinjenih Država bez otkrivanja potpune istine o vlastitom učešću u ratu i ratnim zločinima.

U biti, radi se o sličnom sistemu po kojem je uhapšen i poznati gangster Al Capone, koji je priveden zbog kršenja poreskih zakona nakon što vlasti nisu bile u stanju da ga uhapse i optuže kao vođu podzemlja.

Za MacQueena, koji je prethodno tragao za nacističkim zločincima u SAD-u, ovo je mukotrpan ali vrlo značajan proces.

Većina ratnih zločinaca u SAD-u su došli kao dio vala bosanskohercegovačkih izbjeglica koje su se sklanjale od progonstava i ubijanja. Većina je u Sjedinjenim Državama izgradila nove živote, oženili su se, dobili djecu... Pretvarali su se da su potpuno nevini, a njihova prošlost i učešće u zločinima nisu bili poznati ni njihovim najbližim članovima porodice, prijateljima ili poznanicima.

Tim u čijem radu učestvuje i MacQueen odlučan je da to promijeni.

“Prihvatanje nekažnjavanja ima negativan učinak za naše društvo. Kada se radi o kažnjavanju ratnih zločinaca, protok vremena ne smije biti prepreka”, kaže MacQueen.

Kathleen O’Connor, tužiteljica pri Minsitarstvu pravde, poziva sve Bosance i Hercegovce širom svijeta da dostave podatke o mogućim ratnim zločincima koji su se sklonili u SAD.

“Pravda može biti zadovoljena i u SAD-u iako su prošle tolike godine, a zločinci pobjegli preko okeana”, poručila je O’Connor.

Radeći na ovim slučajevima MacQueen je često boravio na području bivše Jugoslavije te je uspostavio vrlo dobre odnose s policijskim i pravosudnim institucijama, čak i sa onima u Banjoj Luci. Ta putovanja i susreti sa žrtvama dali su mu dodatnu motivaciju da završi započeti posao.

“Kada radite ovaj posao, nemoguće je odagnati lična osjećanja. Pogodi me kad na nekom brdu ugledam samo srušenu kuću. Tada uvijek pomislim koliko napora je uloženo da bi se nečija kuća srušila”, kaže MacQueen.

Advokati nekih osumnjičenih bosanskih Srba kažu da su savezni istražitelji previše oštri i da ciljaju osobe koje su bile daleko od vrha komandnog lanca. Kažu da njihovi branjenici možda i jesu bili pripadnici paravojnih snaga, ali su malo više od prolaznika u vrijeme zločina svih strana.

“Moji klijenti nisu ratni zločinci. Oni su u osnovi proglašeni krivim za neotkrivanje svog učestvovanja u snagama bosanskih Srba. Ali oni nisu bili zapovjednici, nisu imali čin, i sigurno nisu ubice”, kaže Christopher Brelje, advokat 12 bosanskih Srba iz Phoenixa.

No, MacQueen kaže da je zločini kakav je genocid u Srebrenici, koji je počinjen na širokom prostoru u kratkom vremenskom roku, bilo moguće izvršiti samo zahvaljujući učestvovanju svih vojnih jedinica i njihovih pripadnika.