{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Sud u Virdžiniji izručuje Nezirovića bosanskom pravosuđu

F
26.2.2015. u 09:35
0
88
SAD: Sud u Virdžiniji izručuje Nezirovića bosanskom pravosuđu
0
SAD: Sud u Virdžiniji izručuje Nezirovića bosanskom pravosuđu
Američki federalni apelacioni sud presudio je da Almaz Nezirović, nekadašnji čuvar u logoru Rebić, ispunjava uslove za ekstradiciju u Bosnu i Hercegovinu.
Sud je odbacio Nezirovićeve tvrdnje da ne može biti izručen, jer je "prošlo previše godina od kako su se dogodili navodni zločini", javio je Associated Press.

Nezirović, koji živi u SAD, u Virdžiniji, optužen je da je mučio Srbe u tom logoru 1992. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini, navodi američka novinska agencija.

U Bosni i Hercegovini se Nezirović tereti da je tukao, ponižavao i nanosio povrede nenaoružanim zatvorenim civilima.

Jedan sud u Bosni i Hercegovini izdao je nalog za njegovo hapšenje 2003. godine, šest godina nakon što je optuženik, kao izbjeglica, ušao u SAD.

Sud je odbacio Nezirovićeve tvrdnje da ne može biti izručen jer je "prošlo previše godina od kako su se dogodili navodni zločini", navodi AP.

Sudija Barbara Milano Keenan navela je da nije osnovana Nezirovićeva tvrdnja da je ekstradicija nemoguća, jer su njegove aktivnosti bile političke.

"Mučenje zatvorenika ne može biti opravdano time da se takva tortura dogodila u kontekstu političkih nemira", navela je ona.

Nezirovićev advokat nije u prvom trenutku odgovorio na molbu za komentar, navodi AP.

Pravobranilac Anthony Giorno rekao je da odluka suda ne znači da je Nezirović kriv za optužbe, već da "osigurava da se o valjanosti optužbi raspravlja na odgovarajućem mjestu u zemlji njegovog porijekla".

Prema sudskim spisima Nezirović se 1992. godine "pridružio Hrvatskom vijeću odbrane (HVO) i postao zatvorski čuvar", navodi AP i dodaje da su HVO formirali bosanski Hrvati u namjeri da stvore "sopstvenu otcijepljenu republiku tokom rata" i da nije imala veze s vladom u kojoj su dominirali bosanski muslimani.

Pred federalnim američkim sudom Nezirović je otpužen i da je prikrivao aktivnosti u ratu kada se prijavljivao za izbjeglički status i naturalizaciju u SAD.

Taj predmet je zatvoren prošle godine, zbog očekivanja Nezirovićeve vjerovatne ekstradicije, navodi agencija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: