BiH
1

Hubjer: Najveći problem pravi PIORS

FENA
Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH, koji od 20. marta ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu traže svoja prava, s nestrpljenjem očekuju narednu sjednicu Vijeća ministara BiH.

Jedan od predstavnika penzioniranih vojnika Senad Hubjer kazao je danas Feni da su PIORS-a i PIO Federacije dostavili prijedloge kako je od njih tražio ministar odbrane BiH, koji je na čelu radne grupe o pitanju izmjena i dopuna osnovnog Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

"Te izmjene i dopune bi trebale sutra da se nađu na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara i da zajedno, kako su nam oni rekli, u paketu idu s nacrtom prijedloga budžeta na usvajanje.

Od sutrašnje sjednice očekujemo da ćemo biti u nacrtu prijedloga budžeta, s finansijskim sredstvima predviđenim za isplatu naših penzija s izostacima za 2010. i 2011. te 2012. godinu, onako kao što su oni predložili do 31. marta ove godine, s tim da se od 1. aprila ide s izmjenama i dopunama zakona“, kazao je Hubjer.

Istaknuo je da najveći problem pravi PIORS-a koji odbija da uvede u pravo njihove kolege iz RS-a kojih ima 360.

"Oni kažu da ne mogu jer Zakon o PIO-u RS-a ne poznaje prijevremeno penzionisanje prije 65. godine. To pravo je nama utvrđeno zakonom koji je prošao kompletnu parlamentarnu proceduru, koji je bio na Ustavnom sudu i jednostavo jedan direktor jednog Penzijsko-invalidskog zavoda,PIO-a RS, uzima sebi za pravo da komenatriše i da negira odluke Ustavnog suda“, kazao je Hubjer.

Dodaje da je to nepojmljivo u normalnim državama, u normalnom društvu.

Hubjer je najavio da će, ako iz RS-a budu negirali ovo kao i do sada, njihova pravna zastupnica podići krivične prijave protiv odgovornih osoba iz RS-a. Bivši pripadnici OSBiH provode 22. dan ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu tražeći da konačno bude riješen njihov status.

"Od jučer nismo imali intervencija hitne službe. Imali smo jutros dvojicu kolega s povišenom temperaturom koje smo poslali na kućno liječenje“, kazao je Hubjer, dodajući da su u iščekivanju sutrašnje sjednice Vijeća ministara BiH.