Usvaja se deklaracija
19

Hrvatski narodni sabor zasjeda u Mostaru: Među gostima i smijenjeni ambasador Ivan Del Vechio

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
U velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru u 11 sati počelo je zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH. Ovo je osmo zasjedanje krovne organizacije bh. Hrvata, a trebalo bi donijeti izbor novog rukovodstva te usvajanje programske Deklaracije.

Početakom zasjedanja predsjedava predsjednik HNS-a Dragan Čović i izabrano radno Predsjedništvo u sastavu: Dragan Čović, Stanko Primorac, Borjana Krišto, Ilija Cvitanović, Ivan Musa, Marinko Čavara i Božo Ljubić. Utvrđeno je da zasjedanju prisustvuje 475 izaslanika iz 14 političkih stranaka članica HNS-a.

Prisutni su gosti iz naše zemlje, a posebno iz Republike Hrvatske. Među njima posebno se izdvaja smijenjeni amabasador Ivan Del Vechio. Saboru prisustvuju i izaslanici Vlade Republike Hrvatske predvođeni Brankom Bačićem. Čović je posebno tokom govora pozdravio "nepravedno smijenjene ambasadore koji su danas u dvorani Kosače"

Očekuje se da će uz usvajanja Deklaracije Sabor izabrati i dva glavna izvršna tijela, a to su Predsjedništvo i Glavno vijeće. U Predsjedništvo bi trebal ući predsjednici svih stranaka koji sudjeluju u radu HNS-a.

Za predsjednika bi trebao biti izabran Dragan Čović, lider najjače političke stranke u HNS-u. Statut HNS-a nalaže da bi predsjednik Glavnog vijeća trebao biti lider druge najjače stranke, a kako je to HDZ 1990, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a trebao postati Ilija Cvitanović.

"Vjerujem da ovim saborom šaljemo lijepu poruku za BiH. Deklaracija koja će danas biti donesena obuhvata širok spektar života, s naglaskom na poziciju hrvatskg naroda u BiH", kazao je prije početka zasjedanja Dragan Čović.

Poručio je da je HNS važna institucija za hrvatski narod u BiH te da će današnja deklaracija sadržavati i partnerski odnos sa drugim narodima u BiH.

Kazao je da je za euroatlantski put bez ikakve dileme, da je odložio formiranje vlasti u Federaciji dok partneri ne budu spremni da mijenjaju Izborni zakon i osiguraju legitimno predstavljanje.

"BiH ne može preživjeti bez hrvatskog naroda, ne može preživjeti bez jednakopravnog hrvatskog naroda", istakao je Čović.

HNS bi trebao usvoiti i novu programsku Deklaraciju koja prvenstveno govori o položaju Hrvata u državi BiH.

Prije zasjedanja zapaljene su svijeće i položeni vijenci za poginule branitelje, a intonirane su i dvije himne - Bosne i Hercegovine i "Lijepa naša" za koju je kazano da je himna hrvatskog naroda.