Ustavne promjene
61

Šta donosi programska deklaracija koju će u subotu usvojiti Hrvatski narodni sabor

Klix.ba
Ključni dio osmog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH, koje je ove subote zakazano u Mostaru, je usvajanje programske deklaracije. Za nju kažu da će biti obavezujuća za sve "legitimne" predstavnike.

Deklaracija na početku govori kako je BiH naša domovina – nezavisna, cjelovita, stabilna i prosperitetna BiH optimalan okvir za ostvarenje hrvatskih nacionalnih interesa.

"Svjesni činjenice kako u BiH postoje i sasvim drugačiji pogledi o njenoj budućnosti, upozoravamo na opasnost i pogubnost politike koja negira ustavna i dejtonska načela konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda (unitarizam) i relativizira i negira nezavisnost i cjelovitost BiH (separatizam)", stoji u tekstu.

Dalje se navodi kako je dejtonska BiH neostvarena država u dubokoj ustavnoj, institucionalnoj i političkoj krizi.

"Trenutno ustavno, institucionalno i političko stanje u potpunosti je neprihvatljivo za Hrvate u BiH, jer im negira pravo legitimnog političkog predstavljanja, odnosno, ne osigurava im da ih u tijelima vlasti na svim administrativno-političkim nivoima koje su državni i entitetski ustavi namijenili legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda predstavljaju njihovi legitimno izabrani politički predstavnici. O tome, među ostalim, svjedoče i činjenice kako je u dva navrata na nivou Federacije BiH uspostavljena vlast bez legitimnih hrvatskih predstavnika ("Alijansa" i "Platforma") te je u tri navrata član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata izabran suprotno političkoj i izbornoj volji hrvatskog naroda, odnosno nametnut Hrvatima pravnim, političkim i izbornim nasiljem. Pored toga što je čin ponovnog nametanja hrvatskog člana Predsjedništva BiH nelegitiman i nelegalan te moralno koruptivan čin, on je i uvreda hrvatskom nacionalnom i političkom dostojanstvu te simbol hrvatskog obespravljivanja i dekonstituiranja", stoji u radnoj verziji.

U dijelu "Europeizacija Daytona – Briselska nadogradnja" kaže se kako su unitaristički i separatistički ciljevi i interesi nespojivi i suprotstavljeni temeljnim dejtonskim načelima i modelima, stoga u njima treba tražiti glavne uzroke nefunkcionalnosti i nestabilnosti dejtonske BiH. Rješenja akutnih i hroničnih kriza treba tražiti kroz povratak Daytonu i njegovom temeljnom načelu konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda, a predviđa se i niz ustavnih promjena.

HNS navodi kako je strateški cilj hrvatskog naroda u BiH što brže članstvo BiH u EU i NATO-u. Članstvo u EU i NATO-u je najvažniji vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovina kao države i HNS-a BiH kao krovne organizacije hrvatskog naroda u BiH.

"Deklaracija je zamišljena kao čvrsta obaveza nama i snažna poruka svim našim društvenim i političkim partnerima", poručili su iz HNS-a.