{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
"Hrvatski narodni sabor ne ruši Bosnu i Hercegovinu"

F
18.4.2011. u 14:16
0
169
"Hrvatski narodni sabor ne ruši Bosnu i Hercegovinu"
0
Predsjednici deset političkih stranaka, organizatora Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, najavili su da će sutrašnja sjednica HNS-a dati odgovor na poziciju hrvatskog naroda u BiH i političke prilike koje vladaju u zemlji.
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis

"Kroz HNS poslat ćemo jedinstvenu poruku da je BiH i naša država, da je treba organizirati po mjeri svakog njenog građanina i da u njoj mora biti osigurana apsolutna jednakopravnost sva tri naroda. Mi ne dijelimo BiH, a našim istupom šaljemo poruku da želimo do kraja zaštiti sve vrijednosti BiH i ukazati da ovako organizirana BiH nema budućnost i perspektivu", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić naglasio je kako je razlog sazivanja HNS-a kontinuirano dekonstituiranje hrvatskog naroda u BiH od Daytona do danas, a neposredni povod političke prilike nakon prošlogodišnjih općih izbora kada je, kako je rekao Ljubić, Hrvatima onemogućeno da u vlasti budu zastupljeni preko svojih legitimnih predstavnika.


"Sutra ćemo zacrtati put rješavanja BiH kao samoodržive države, kao i put rješenja hrvatskog pitanja u BiH. Ne treba očekivati da ćemo sutra ponuditi sve definitivne odgovore. To niti bi bilo mudro, niti bi bilo moguće. Naše djelovanje će se odvijati kroz institucije koje će HNS sutra utemeljiti", dodao je Ljubić.

Na pitanje novinara kakve će konkretne zaključke donijeti HNS BiH, Čović je rekao da se očekuje usvajanje rezolucije s "jasnim porukama" upućenim domaćoj i svjetskoj javnosti.

"Pretpostavljam de će se usvojiti i odluka o organiziranju glavnog vijeća, koje bi trebalo biti vrhovno političko, koordinacijsko i izvršno tijelo HNS-a, i koje će pomoći u koordiniranju svih međužupanijskih i međuopćinskih aktivnosti koje proističu iz ustava i zakona", dodao je predsjednik HDZ-a BiH.

Na sutrašnju sjednicu pozvani su izabrani dužnosnici deset stranaka s hrvatskim predznakom, organizatora HNS-a (HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU BiH, HSP Herceg-Bosne, HSS BiH, Ujedinjena HSP, Demokratski centar BiH, Hrvatski pravaški blok BiH, HSP dr. Ante Starčević Herceg-Bosne), koji su na lokalnim i općim izborima 2008. i 2010. godine izabrani u općinske, gradske, kantonalne, entitetske i državne institucije.

Kada su u pitanju politički predstavnici drugih političkih stranaka, Čović je kazao kako je ostavljena mogućnost onima koji podržavaju inicijativu organizacije HNS-a da se jave organizacijskom odboru i da se kao punopravni članovi priključe radu HNS-a.

Sutrašnja sjednica HNS-a BiH održat će se u Mostaru u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, s početkom u 12 sati.

Izravan prijenos rada HNS-a moći će se pratiti na web stranici www.erotel.tv.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: