Hrvatski narodni sabor u Mostaru
0

Hrvati traže novu upravno-teritorijalnu organizaciju BiH

FENA
Foto: Fotoservis
(Foto: Fotoservis)
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na otvaranju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH zatražio je institucionalnu i teritorijalnu jednakopravnost za hrvatski narod, jer je to, kako je rekao, jedini načina da se osigura apsolutnu jednakopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u BiH.

"BiH nema šansu kao dvoentitetski organizirana zemlja i mi ne želimo podržavati takvu BiH. BiH je danas uistinu na raskrižju, na raskrižju da se podjeli na dva dijela voljom upravo onih koji to misle napraviti bez hrvatskog naroda, koji pokušavaju svoju političku platformu napraviti na način da pričom o multigrađanskom i multietničkom u biti rade ono što u konačnici žele – osigurati svom narodu unitarnu BiH", istaknuo je Čović u pozdravnom govoru.

U Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača okupilo se oko 500 izaslanika od 632 pozvana izabrana dužnosnika deset stranaka s hrvatskim predznakom, organizatora HNS-a (HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU BiH, HSP Herceg-Bosne, HSS BiH, Ujedinjena HSP, Demokratski centar BiH, Hrvatski pravaški blok BiH, HSP dr. Ante Starčević Herceg-Bosne), koji su na lokalnim i općim izborima 2008. i 2010. godine izabrani u općinske, gradske, kantonalne, entitetske i državne institucije.

Sabor je sazvan, kako su istaknuli organizatori, zbog konstantnog dekonstituiranje hrvatskog naroda u BiH, što je kulminiralo uspostavom vlasti na nivou Federacije BiH bez predstavnika dvije najjače političke stranke s hrvatskim predznakom HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

U svom uvodnom govoru predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić naglasio je da Hrvatski narodni sabor nije sazvan jer jedan ili drugi HDZ nije u vlasti.

"Ne radi se o broju fotelja već o principu. Federalnu vlast čini 26 pozicija u Vladi i Parlamentu. Zajednički prijedlog SDP-a i OHR-a je bio šest pozicija strankama koje predstavljaju većinu hrvatskog naroda i 20 pozicija strankama koje predstavljaju većinu bošnjačkog naroda. (…) Da smo pristali na to pristali bismo na princip da se BiH može graditi bez Hrvata, pristali bismo na princip da bošnjačka većina na pozicije ustavom predviđene za predstavnike Hrvata postavi njim podobne pripadnike hrvatskog naroda. Naš pristanak na to bilo bi odricanje od naše konstitutivnosti", dodao je Ljubić.

U nastavku zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora očekuje se usvajanje rezolucije, koja će, kako je najavljeno, dati odgovor na "hrvatsko pitanje" u BiH, te utemeljenje Glavnog vijeća, vrhovnog političkog, koordinacijskog i izvršnog tijela HNS-a.

Dragan Čović je naglasio kako će sve današnje odluke koje će biti usvojene biti usklađene s ustavima i zakonskim aktima koji definiraju BiH.