BiH
0

Čović izrazio zadovoljstvo Hrvatskim narodnim saborom

FENA
Dragan Čović
Dragan Čović
"Nadam se da smo ispunili želje svih onih koji su vjerovali da s našeg današnjeg zasjedanja možemo pokrenuti potpuno novu dinamiku političkih, ali i svih drugih aktivnosti u BiH, na dobro hrvatskog naroda, ali i svih drugih u BiH za dobro BiH", kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon završetka današnjeg zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u Mostaru.

Tokom današnjeg zasjedanja utemeljene su institucije HNS-a BiH i to Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a BiH. Za predsjednika HNS-a BiH izabran je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, a za predsjednika Glavnog vijeća izabran je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Na zasjedanju je jednoglasno prihvaćena Rezolucija u kojoj se osuđuje uspostava vlasti u Federaciji BiH bez većinske političke volje Hrvata, te se traži reforma Ustava i Izbornog zakona BiH.

Čović je istaknuo kako su odluke na saboru donešene sukladno ustavu i zakonima BiH. Također, kazao je kako su potporu HNS-u BiH dali i hrvatski predsjednik Ivo Josipović te hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Sabor je sazvan, kako su istaknuli organizatori, zbog konstantnog dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH, što je kulminiralo uspostavom vlasti na razini Federacije BiH bez predstavnika dvije najjače političke stranke s hrvatskim predznakom HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

"Današnjim zasjedanjem smo pokazali da Hrvatski narodni sabor jeste put rješenja političke krize u BiH, ostvarenja hrvatske jednakopravnosti i ostvarenja samoodržive BiH koja će biti podobna i sposobna za euroatlantske integracije.

Mnogo posla je pred nama, ali sam uvjeren da imamo snage i da ćemo uspjeti. Ovaj sabor jeste i institucionalni i politički odgovor hrvatskog naroda na pokušaj izbacivanja iz institucija predstavnika legitimne izborne volje hrvatskog naroda. U budućnosti ćemo pokazati i, uvjeren sam, ispuniti očekivanja hrvatskog naroda i svih onih u BiH kojima je stalo do stabilne i prosperitetne države“, kazao je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Što se tiče Glavnog vijeća, Ljubić je kazao kako je to političko izvršno i koordinirajuće tijelo koje će osmišljavati i provoditi politiku HNS-a BiH, ali i također usuglašavati i koordinirati aktivnosti općina i županija s hrvatskom većinom.

"Narednih dana donijet će se akti Glavnog vijeća, njegova struktura, te će se imenovati njegovi ostali članovi, nakon čega će biti jasnije što će biti njegove aktivnosti", kazao je Ljubić.

Što se tiče hrvatskog odgovora na nelegalno formiranje vlasti u FBiH, Ljubić je kazao kako to ne može opstati te da očekuje povlačenje privremene odluke visokog predstavnika i stupanje na snagu odluke Središnjeg izbornog povjerenstva, jer kako je kazao, tek tada se stvaraju uvjeti za formiranje legalne i legitimne vlasti u FBiH.

Tokom sabora obratili su se i izaslanik hrvatske premijerke Kosor Branko Vukelić, te glavni tajnik Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević koji je prenio riječi potpore biskupa zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora. Tomašević je kazao kako biskupi pozivaju Hrvate na slogu i mudrost, a međunarodnu zajednicu da ispravi nepravdu.

Na današnjem Hrvatskom narodnom saboru okupilo se oko 500 izaslanika od 632 pozvana izabrana dužnosnika iz deset stranaka s hrvatskim predznakom (HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU BiH, HSP Herceg-Bosne, HSS BiH, Ujedinjena HSP, Demokratski centar BiH, Hrvatski pravaški blok BiH, HSP dr. Ante Starčević Herceg-Bosne), koji su na lokalnim i općim izborima 2008. i 2010. godine izabrani u općinske, gradske, županijske, entitetske i državne institucije.