{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatski kanaderi više neće gasiti požare u BiH

A
9.8.2013. u 14:38
470
183
Hrvatski kanaderi više neće gasiti požare u BiH
470
Hrvatski kanaderi više neće gasiti požare u BiH
Kanaderi više neće dolaziti u BiH (Foto: Klix.ba)
Šumski požari na području Jablanice ne smiruju se već deseti dan, a na kanadere iz Republike Hrvatske BiH više ne može računati. Prema posljednjem odobrenju Vlade RH, kanaderi su završili 30 sati odobrenog rada, pojasnio je u izjavi za agenciju Anadolija pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.
Prema posljednjoj odluci Vijeća ministara, pomoć se traži bez izdvajanja dodatnih budžetskih sredstava iz rezervi budžeta BiH, a kanaderi RH su već obavili svoje djelovanje bez naknade.

"Oružane snage BiH djeluju u istim kapacitetima i mogućnostima i rade na terenu koliko uslovi dozvoljavaju. Ministarstvo sigurnosti nema podataka da su u okviru Federacije BiH ili međuentitetske saradnje došla dodatna vatrogasna pojačanja, koji bi djelovali direktno na požar na terenu", rekao je Agić.

S obzirom na jako mali broj vatrogasaca i trenutne negativne vremenske okolnosti, Agić je istakao da se može očekivati da se požar nastavi širiti. Sve su analize pokazale da se mora uključiti veći broj vatrogasaca, te je Agić pozvao nadležne institucije Hercegovačko-neretvanskog kantona i FBiH da djeluju sa većim brojem vatrogasaca.

"Da su nadležne institucije, od lokalnog pa do državnog nivoa, radile svoj posao, do sad bi bili napravljeni prosjeci i usjeci u šumskim prostranstvima, kako ne bi došlo do požara, širenja vatre ovolikom brzinom i ugrožavanja putne komunikacije", pojasnio je Agić.

Požar u Donjoj Jablanici (Foto: Naid Keskin)
Požar u Donjoj Jablanici (Foto: Naid Keskin)


Požari oko Jablanice i dalje se ne smiruju, a prijete i putnoj komunikaciji, potvrdio je za agenciju Anadolija pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu opštine Jablanica Omer Nezirić.

U području Donje Jablanice situacija se zakomplikovala, jer je porastom temperature došlo do rasplamsavanja požara.

"U ovim trenucima čitava kotlina je zavijena jakim požarima. Ukoliko dođe do eskalacije požara, može postati upitna i bezbjednost odvijanja saobraćaja. Požar se jednim dijelom nalazi i na strmim padinama iznad magistralnog puta i željezničke pruge", rekao je Nezirić.

I požar u oblasti Prenja napreduje od juče u popodnevnim satima prema Prenju. Dim je gust, te se sa jablaničke strane ništa ne vidi.

"Prema informacijama ljudi sa terena, požar ima jako žarište sa jedne i druge strane brda. Požar prijeti da se popne i na obronke Prenja, i ako se požar popne na prevoj između jablaničke i konjičke opštine, može lako da prodre u dubinu i da ugrozi sela poput Idbara, te da se proširi i dalje", kazao je Nezirić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: