BiH
0

Vatra iznad Donje Jablanice i dalje bjesni, visoke temperature otežavaju gašenje

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Požar iznad Donje Jablanice i dalje nije pod kontrolom, situacija je teška, a gašenje otežavaju velike vrućine. Oko podneva će na požarište stići hrvatski kanaderi, čija je jučerašnja pomoć itekako značajna.

"Jutros imamo aktivirani požar iznad Donje Jablanice, što znači i nastavak višednevne borbe s vatrenom stihijom. Dva protekla dana smo djelovali i helikopterima, a u poslijepodnevnim satima su u gašenju učestvovali i hrvatski kanaderi u dva navrata. Oni su zaista uspješno smanjili intenzitet požariša u pravcu nadiranja vatre iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica. Došli su u pravi čas, a iako smo imali u planu djelovati na drugom požarištu u oblasti Draganjske planine, zbog teške situacije smo bili primorani kanadere usmjeriti na Donju Jablanicu s obzirom da na ovom mjestu gori već dva dana. Gasili smo i sa zemlje i iz zraka", izjavio je za portal Klix.ba Omer Nezirić iz Civilne zaštite Jablanica.

Kanaderi će i danas u podne stići kako bi pomogli vatrogascima na terenu, jer požar i dalje napreduje.

"Prema našim informacijama, kanaderi će stići u podne. Helikopter je jutros djelovao, ali žestina požara u smislu njegovog daljeg napredovanja nije još uvijek osujećena", dodao je Nezirić.