BiH
71

Požar oko Jablanice se razbuktava, dolazak kanadera upitan

Piše: D. B.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon što je sinoć požar na području Jablanice smiren, jutros se ponovo aktivirao i ima tendenciju širenja. Malobrojni vatrogasci očekuju veoma težak dan, sličan prethodnom.

"Sinoć smo uspjeli smiriti požar iznad putne komunikacije između Jablanice i Mostara, dok se situacija od jutros pogoršava. Kako sunce sija, temperatura se povećava, pa se požar budi. Čini mi se da ćemo imati isti dan kao i jučer. Požar će se ponovo nekontrolisano kretati prema Donjoj Jablanici, ali i prema masivu Čvrsnice. Drugi požar u rejonu Draganjske planine središnjim dijelom nesmanjenom žestinom ide prema Idbru, dok se drugi krak okrenuo prema našem naseljenom mjestu Dragan Selu. Jučer je 15 vatrogasaca pokušavalo nadljudskim naporima uspostaviti probijene linije kako se požar ne bi širio prema ovom naselju", izjavio je Omer Drežnjak iz Profesionalne vatrogasne brigade Jablanica.

Dodao je da informacija o dolasku kanadera iz Hrvatske nema, jer je istekao 30-satni dogovor ove zemlje i BiH.

"Nemamo nikakvih informacija o tome da li će kanaderi pomoći u gašenju, jer znam da je tokom jučerašnjeg dana kvota od 30 sati, koliko je međudržavnim sporazumom dogovoreno, istrošena", kazao je Drežnjak.

Požar u Jablanici bjesni i prijeti putnoj komunikaciji i naseljenim mjestima, vatrogasci daju sve od sebe, ali njihov broj nije dovoljan.

"Mi ne idemo kući nikako. Ima nas sedam, jer moramo odmarati ljude", završio je Drežnjak.