Istraga Tužilaštva BiH
0

Hrvatski generali upozoreni da ne idu u BiH

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Tužilaštvo BiH moglo bi ovih dana da objavi optužnice protiv visokih oficira Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim civilima u operacijama "Maestral" i "Južni potez" u BiH, koje su izvedene 1995. godine nakon akcije "Oluja", piše "Slobodna Dalmacija".

List podsjeća da je policija Republike Srpske dostavila Tužilaštvu BiH prijave protiv bivših visokopozicioniranih oficira Hrvatske vojske i HVO-a, a na popisu osumnjičenih su, između ostalih, generali Ante Gotovina, Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić, Željko Glasnović.

Izvor lista navodi da su svi ovi oficiri, osim Gotovine, ovih dana diskretno upozoreni da ni za živu glavu ne odlaze u BiH, pa tako i da ne putuju preko Neuma, jer bi mogli biti uhapšeni. 

"Prema neslužbenim informacijama, optužnice bi mogle biti objavljene već ovih dana, a istovremeno će BiH raspisati i potjernice koje će dostaviti na svoje granične prijelaze", piše list.

Tužilaštvo BiH, po krivičnim prijavama policije RS, provodi istragu protiv grupe bivših visokopozicioniranih oficira Hrvatske vojske i HVO-a pod radnim nazivom "Mrkonjić Grad", za zločine koji su se dogodili na tom području tokom operacije "Maestral", ali za njima nije raspisana potjernica, rekla je listu portparol Tužilaštva BiH Selma Hećimović. 

Za hrvatskim generalima, kako tvrde u Tužilaštvu BiH, za sada nisu raspisane potjernice, međutim, ako su niži nivoi pravosudnih organa protiv njih podigle krivičnu prijavu, policija bi mogla da ih uhapsi na teritoriji njihove jurisdikcije i privede na informativni razgovor, piše list.