Haški tribunal
0

U petak presuda Gotovini, Čermaku i Markaču

SRNA
Pretresno vijeće Haškog tribunala izreći će u petak, 15. aprila, presudu trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine počinjene u toku i poslije operacije "Oluja" 1995. godine.

Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva sa područja Krajine u Hrvatskoj. Operacija "Oluja" i akcije koje su uslijedile nakon nje, a sve sa ciljem protjerivanja Srba, trajale su od 4. avgusta do 15. novembra 1995. godine.

Prema optužnici, među ostalim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata bili su i predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak, načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske do jula 1995. Janko Bobetko, i njegov nasljednik na toj dužnosti od jula 1995. godine Zvonimir Červenko.

Ante Gotovina je bio komandant Zbornog područja Split Hrvatske vojske od oktobra 1992. do marta 1996. godine i vrhovni operativni komandant južnog dijela područja Krajina tokom "Oluje". 

Ivan Čermak bio je na položaju pomoćnika ministra odbrane u hrvatskoj Vladi od 1991. do 1993. godine, a od 5. avgusta 1995. komandant Zbornog mjesta Knin, koje je obuhvatalo opštine Civljane, Ervenik, Kijevo, Kistanje, Knin, Nadvoda i Orlić. 

Mladen Markač bio je komandant Specijalne policije MUP Hrvatske od 18. februara 1994. godine i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova. 

Trojica generala, navodi se u optužnici, komandovala su hrvatskim snagama koje su počinile brojna kršenja međunarodnog humanitarnog prava tokom te akcije, uključujući ubistva i nečovječno postupanje prema krajinskim Srbima, kao i njihovu prisilnu deportaciju u BiH i Srbiju. U optužnici se navode i zločini razaranja širokih razmjera i pljačkanja sela, domova i drugih objekata krajiških Srba. 
Tužilaštvo je tokom završne riječi zatražilo da Gotovini bude izrečena kazna od 27 godina zatvora, Markaču 23, a Čermaku 17, dok je odbrana predložila da sva trojica budu oslobođena optužbi.

Suđenje hrvatskim generalima počelo je 11. marta 2008. godine i trajalo je ukupno 303 dana. Tokom postupka u spis je uvršteno 4.819 dokaznih predmeta. Raspravno vijeće saslušalo 145 svjedoka, od kojih je 81 pozvalo tužilaštvo, 57 odbrana, a sedam raspravno vijeće.

Čermak i Markač dobrovoljno su se predali Tribunalu 11. marta 2004. godine, dok Gotovina je uhapšen u Španiji 7. decembra 2005. godine, a u Hag je prebačen 10. decembra.