Peter Galbraith
0

"Tuđman je odobravao podjelu Bosne"

Sarajevo-x.com
Prvi američki ambasador u Hrvatskoj Peter Galbraith u intervjuu za HTV rekao je da prvog predsjednika susjedne zemlje Franju Tuđmana vidi kao osobu iz 19. vijeka, zbog njegove ideje o homogenoj Hrvatskoj i odobravanje ideje o raspodjeli Bosne.

On je govorio i o akciji Oluja za koju je rekao da nije imala zeleno svjetlo Sjedinjenih Američkih Država.

"Amerika nije dala nikakav znak, to je Tuđman samoinicijativno protumačio kao odobrenje. Odlučio je riskirati. Smatram da je Oluja bila legitimna akcija i mislim da tome uopće nije bilo suđeno na haaškom sudu već da se sudilo za namjeru da se Srbe protjera iz Krajine", rekao je za HTV-ov Dnevnik bivši američki ambasador.

Galbraith je rekao da ga je presuda hrvatskom generalu Anti Gotovini iznenadila, istakavši kako ne zna na osnovu kojih dokaza je donesena, jer je Gotovina nakon Oluje došao u našu zemlju, a zločini su se dogodili tek kasnije.

Podsjećamo da je Slobodna Dalmacija objavila tekst o istrazi koju Tužilaštvo BiH vodi protiv visokih oficira Hrvatske vojske i Hrvatskog viječa odbrane zbog ratnih zločina počinjenih u akcijama "Maestral" i "Južni potez", koje su izvedene 1995. godine.

Istraga je pokrenuta na osnovu prijava policije Republike Srpske Tužilaštvu naše zemlje protiv oficira HV-a i HVO-a među kojima su i generali Ante Gotovina, Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić, Željko Glasnović.

List navodi da su generali upozoreni da ne idu u BiH, čak ni preko Neuma, jer im prijeti hapšenje.