Uputa iz ministarstva
1k

Hota-Muminović: Izostanak s nastave do pet dana mogu pravdati roditelji bez ljekarskog opravdanja

N. C.
Naida Hota-Muminović (Foto: Vlada KS)
Naida Hota-Muminović (Foto: Vlada KS)
U Domova zdravlja Kantona Sarajevo povećan je broj zahtjeva za izdavanja opravdanja za izostanak djece s nastave, zbog čega je Ministarstvo odgoja i obrazovanja izdalo uputu kojom je roditeljima odobreno da pravdaju izostanke u trajanju od pet dana.

S ciljem rasterećenja Dipozera za školsku djecu i omladinu u Domovima zdravlja KS Ministarstvo, na čelu s Naidom Hota-Muminović, izdalo je uputu o pravdanju nastave u tekućem polugodištu.

Uputa Ministarstva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo
Uputa Ministarstva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo

"Uzimajući u obzir navedeno, kao i trenutnu epidemiološku situaciju, ovim putem vam dostavljamo instrukciju, prema kojoj je neophodno da upoznate Vijeće roditelja škole, odnosno sve roditelje/staratelje učenika koji pohađaju školu, da imaju mogućnost pravdanja izostanaka bez ljekarskog uvjerenja, u trajanju od pet dana, u prvom polugodištu školske 2021/2022. godine", navedeno je.

Također, iz Ministarstva apeliraju da škole procijene i olakšaju načine realizacije za učenike čiji su roditelji onkološki pacijenti, a koji zbog bolesti ne mogu biti vakcinisani i koji iz opravdanih razloga zbog bolesti roditelja češće odsustvuju s nastave te da im na taj način omogućite kvalitetniji pristup nastavnom sadržaju i usvajanju znanja.