Nova pojašnjenja
0

FOTO / Homologacija vozila košta od 80 do 250 KM

FENA
Nakon što je Vijeće ministara BiH 28. decembra protekle godine donijelo izmjene i dopune Odluke o ograničenju uvoza rabljenih vozila, u BiH je 1. januara zvanično uspostavljen sistem homologacije.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
To znači da je "skinuto" dosadašnje ograničenje uvoza automobila starijih od sedam godina te da se dozvoljava uvoz vozila koji zadovoljavaju minimalne tehničke zahtjeve, to jeste standard "Euro3".

"Euro 3" motori počeli su da se ugrađuju 1998. godine, dok je masovnija proizvodnja počela 2000. godine.

Postupak homologacije u BiH se provodi u skladu s Odlukom o najnižim tehničkim zahtjevima pri homologaciji i obavljat će se u okviru carinjenja vozila. Naime, nakon što se dobije dokument o usklađenosti vozila, završava se carinski postupak, a onda slijedi registracija.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Igor Pejić, stručni savjetnik u Sektoru za promet Ministarstva komunikacija i prometa BiH kazao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da već postoji 27 servisa za homologaciju, dodavši kako smisao postupka homologacije nisu rabljena vozila starija od sedam godina te da ima vozila koja su potpuno nova i ne mogu proći taj postupak, jer nisu u skladu s EU normama.

On je istaknuo da se rabljenim vozilom smatra vozilo koje je prešlo više od tri hiljade kilometara ili od čije je prve registracije prošlo više od tri mjeseca, kao i da vozila koja su predmetom homologacije u BiH moraju biti prilagođena prometu na desnoj strani kolovoza.

Dodao je da se homologacija ne primjenjuje na vozila koja su uvezena ili naručena prije 1.1. 2011. godine.

Usluge u postupku homologacije, ovisno o tipu vozila, se kreću od 80 do 250 KM.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Drago Talijan, predstavnik konzorcija izabranog za provođenje sistema homologacije u BiH kazao je da u BiH do sada ima 20 vozila koja su prošla proces homologacije tipa vozila.

Homologacija tipa vozila znači da se provodi postupak ispitivanja za komplet novih vozila koja dolaze na tržište BiH, a pojedinačnog vozila podrazumijeva sva polovna vozila koja dolaze pojedinačno.

Kad je u pitanju homologacija pojedinačnog vozila, prema njegovim riječima, izvršena je homologacija za više od 50 vozila i ima još oko 50 aktivnih zahtjeva.

Dodao je kako do sada nije bilo posebnih teškoća u procesu homologacije.

Talijan je rekao da je u ovoj godini namjera uspostaviti i sistem homologacije traktora, a, također, najkasnije do polovine godine trebao bi biti uspostavljen sistem homologacije dijelova, uređaja i sistema na vozilima, gdje se, prije svega, misli na sjedišta za djecu, kacige, pneumatike i slično.