{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od danas dozvoljen uvoz vozila starijih od sedam godina

S
1.1.2011. u 08:50
0
33
Od danas dozvoljen uvoz vozila starijih od sedam godina
0
Od danas dozvoljen uvoz vozila starijih od sedam godina
Foto: Ilustracija
Od 1. januara 2011. godine u Bosnu i Hercegovinu se mogu uvoziti cestovna motorna i priključna vozila starija od sedam godina, koja zadovoljavaju najniže tehničke zahtjeve u procesu homologacije.
Ovo je definisano Odlukom o izmjeni i dopuni odluke o ograničenju uvoza putničkih automobila, teretnih vozila i automobilskih guma, koju je 28. decembra 2010. godine donijelo Vijeće ministara BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje će započeti sa primjenom pomenute Odluke 1. januara 2011. godine, a to konkretno znači da će se u carinskoj proceduri uvoza cestovnih motornih i priključnih vozila, prilikom podnošenja carinske deklaracije za carinjenje, zahtijevati i odgovarajuća isprava o ispunjenosti uslova homologacije vozila. Bez pomenute odgovarajuće isprave, koju izdaje ovlašteno tijelo za homologaciju, neće se moći obaviti carinska procedura uvoza vozila u Bosnu i Hercegovinu.

Zato se posebno upozoravaju građani i uvoznici da se unaprijed dobro informišu koja vozila ispunjavaju uslove homologacije, jer će u protivnom vozilo koje ne ispuni tražene uslove morati vratiti u inostranstvo, navode iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Od početka 2011. godine na uvoz polovnih putničkih motornih vozila iz zemalja članica Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu plaćaju se sljedeće dažbine: carina 6% i PDV 17%.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: