|

Za sada ništa od uvoza vozila starijih od sedam godina

Za sada ništa od uvoza vozila starijih od sedam godina
0
S
SRNA
3.12.2010. u 21:47
7
komentara
0

dijeljenja
Za sada ništa od uvoza vozila starijih od sedam godina
Građani BiH do polovine iduće godine neće moći da uvoze vozila starija od sedam godina, jer će rok za početak postupka homologacije vozila, dijelova i uređaja ponovo biti prolongiran, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".
Predviđeni rok za uspostavljanje homologacije bio je 4. decembar, ali s obzirom na to da Savjet ministara BiH na današnjoj sjednici nije razmatrao ukidanje trenutne odluke koja zabranjuje uvoz vozila starijih od sedam godina, do daljeg ostaje da građani BiH mogu uvesti samo vozilo koje je proizvedeno nakon 2004. godine.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da je odluka o ukidanju odluke o uvozu vozila starijih od sedam godina skoro spremna, te da će se naći na nekoj od sljedećih sjednica Savjeta ministara BiH.

"Ostalo je još samo da se srede stvari u vezi s pneumaticima i ukidanje odluke može biti stavljeno pred Savjet ministara BiH", rekao je Dragiša Mekić, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i dodao da se nada da će to biti već na sljedećoj sjednici.

"Nezavisne novine" nezvanično saznaju da bi upravo pneumatici mogli biti problem, jer bi samim ukidanjem postojeće odluke bio dozvoljen uvoz polovnih guma za automobile, što ne daju entitetska ministarstva ekologije.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH ranije su rekli da je, osim odluka koje ne dozvoljavaju uvoz starijih vozila, nejasno i šta s vozilom koje uđe u carinski postupak, a ne dobije potvrdu o homologaciji, jer se onda takvo vozilo ne može ni ocariniti ni vratiti u zemlju iz koje je došlo.

Tokom uspostavljanja sistema homologacije događale su se razne spletke, a čak je podnesena i krivična prijava protiv ministra transporta i komunikacija BiH Rude Vidovića.

Homologacija je sistem provjere i usklađenosti vozila sa evropskim ekološkim i bezbjednosnim standardima, a jedino ograničenje predviđeno Pravilnikom o homologaciji biće da vozilo posjeduje euro tri motor.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...