BiH
16

Holiday na koljenima: Predstečajni upravnik traži rješenje za sarajevski hotel

Piše: N. J.
Radnici hotela Holiday (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Radnici hotela Holiday (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstečajni upravnik Nedim Memić već dvije sedmice dolazi u sarajevski hotel Holiday, tražeći rješenje za situaciju u kojoj su se našli radnici i sam hotel, budući da je većina radnika u obustavi rada još od 14. februara, jer im od oktobra nisu isplaćene plaće, a već godinama nemaju ni plaćene doprinose.

Prema riječima jednog od radnika, Latifa Hajdarevića, problem je u tome što je direktoru Senadinu Fetahagiću istekao ugovor 30. marta, od kada se on ne pojavljuje u hotelu, dok poneko iz uprave hotela samo povremeno dođe u hotel. Iz tog razloga predstečajni upravnik ne može ostvariti valjan kontakt sa upravom.

"Danas bi predstečajni upravnik trebao održati sastanak sa radnicima. On ima rok od mjesec dana da dostavi izvještaj Općinskom sudu u Sarajevu koji ga je i poslao ovdje, nakon čega bi Sud trebao donijeti odluku o tome hoće li pokrenuti stečajni postupak", rekao je Hajdarević za Klix.ba.

On napominje da radnici hotela nisu u štrajku, već u obustavi rada, te da od 14. februara svakodnevno dolaze u hotel od 8 do 16 sati, te na taj način izražavaju svoj protest.

"Uprava je pokušala da vrbuje jedan broj radnika, kao i da uposli nove, ali od toga nije bilo ništa. Stotinu jedanaest radnika je skupilo novac i platilo advokata kako bi bio pokrenut stečajni postupak", pojašnjava naš sagovornik.

Radnici su sve vrijeme očekivali da vlasnik hotela, Austrijanac Jakob Kuess, riješi ovu situaciju, ali se to do danas nije desilo. U hotelu je protekla dva mjeseca boravila i federalna porezna inspekcija, te se očekuje i njihov izvještaj o poslovanju hotela Holiday.