|

Radnici hotela Holiday i danas protestuju u holu hotela tražeći plaće i doprinose

Radnici hotela Holiday i danas protestuju u holu hotela tražeći plaće i doprinose
0
Piše: N. J.
15.2.2014. u 09:05
41
komentara
0

dijeljenja
Radnici hotela Holiday i danas protestuju u holu hotela tražeći plaće i doprinose Foto: AFP
Uposlenici sarajevskog hotela Holiday od jučer su obustavili rad nakon što nisu primili posljednje tri plaće, a tri i po godine im nisu uplaćivani doprinosi. I danas su se okupili u holu hotela tražeći svoja prava.
Budući da im je nadležni sud zabranio da štrajkuju, radnici su se odlučili da obustave rad, te su tako jučer sjeli u hol hotela čekajući da budu ispoštovani njihovi zahtjevi. Ostali su sinoć do 22:30 sati, nakon čega su se jutros u osam sati svi ponovo vratili.

"Direktor Senadin Fetahagić nam je jučer u tri navrata prijetio da ćemo dobiti otkaz, pa je predlagao da krenemo od nule, međutim, nemoguće je krenuti od nule kada ste u milionskim gubicima. Ostat ćemo ovdje sve dok ne dobijemo naše zarađene plaće", rekli su radnici za Klix.ba.

Foto: AFP Foto: AFP


Dodaju kako je uprava hotela jutros angažovala radnike iz restorana Park prinčeva da gostima posluže doručak.

"Hranu su donijeli u kesama, pa smo zvali inspekciju da to ispita, kako ne bismo na kraju mi bili odgovorni ako se nekom nešto desi. Međutim, niko se u inspekciji nije javljao na telefon", dodali su.

Foto: AFP Foto: AFP
Oko 140 radnika hotela nije dobilo posljednje tri plaće, a doprinosi im nisu uplaćeni 3,5 godine, zbog čega nekoliko radnika ne može otići u penziju.

Direktor hotela Senadin Fetahagić za Klix.ba je jučer kazao da je Austrijanac Jakob Kuess, koji je vlasnik firme Alpha Baumanagement, u čijem je vlasništvu hotel Holiday u Sarajevu, namjeravao podići kredit u austrijskoj banci kako bi bile izmirene plaće i uplaćen barem jedan dio doprinosa.

"Banka je, međutim, stopirala taj kredit i tranšu za hotel kada su počeli protesti u našoj zemlji. Vlasnik još uvijek čeka pozitivan odgovor iz banke i, prema mojim informacijama, čini sve da riješi ovu situaciju", rekao je jučer Fetahagić.
Prijavi grešku


Komentari (41)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...