BiH
0

Radnici hotela Holiday nisu primili četiri plaće, a uprava prima nove radnike

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Uposlenici nekada čuvenog sarajevskog hotela Holiday (nekadašnji Holiday Inn) više od mjesec dana su u štrajku, a uprava hotela im uz doprinose duguje već četiri plaće.

Danas su posebno uznemireni nakon što su u dnevnim novinama vidjeli da je uprava hotela raspisala oglas za zapošljavanje novih radnika, pet sobarica, pet konobara i dva recepcionera.

"Ne znamo kako misle njih plaćati kad nama duguju i plaće i doprinose. Naravno da nas je to uznemirilo, ali mi nećemo odustati sve dok se ne izborimo za svoja osnovna prava", kazali su radnici hotela za Klix.ba.

Uprkos tome što su u štrajku te hotel ne radi već više od mjesec dana, ističu da im se više od 15 dana niko nije obratio, a da vlasnik hotela, Austrijanac Jakob Kuess nije ni pokušao kontaktirati sa njima, a kamoli doći u Sarajevo i vidjeti zbog čega to hotel ne radi.

"Sada se pitamo čiji je hotel uopće i kakve su sve mutne radnje ovdje zastupljene. Plin nam je isključen prije deset dana, a uskoro će i struju isključiti. Također, zbog velikih dugova više niko ne odvozi smeće, katastrofa", kažu radnici.

Dodaju kako su podnijeli zahtjev za stečaj, o čemu bi sud trebao odlučivati u aprilu, kao i da federalna porezna inspekcija već danima boravi u hotelu i ispituje poslovanje.

"Mi želimo svoje plaće i doprinose, ali i mogućnost da radimo. Međutim, u ovakvim okolnostima, to je nemoguće", naveli su radnici, poručivši da će oko 140 radnika i dalje istrajati u svojim zahtjevima, te i dalje svakodnevno dolaziti u hol hotela i tu boraviti od 8 do 16 sati, protestujući i boreći se za svoja prava.