|

Hoće li Bosanci i Hercegovci na idućim izborima glasati elektronskom olovkom?

Hoće li Bosanci i Hercegovci na idućim izborima glasati elektronskom olovkom?
113
Piše: Er. M.
9.2.2016. u 12:04
109
komentara
113

dijeljenja
1/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
8/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
9/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
10/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
11/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
12/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
13/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
14/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
15/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Centralna izborna komisija BiH upriličila je prezentaciju uključivanja naprednih tehnologija u izborni proces u našoj državi na kojoj je između ostalog prikazana i praktična upotreba elektronske olovke.
U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upriličena je manifestacija "Prezentacija upotrebe naprednih tehnologija u izbornom procesu" u organizaciji Centralne izborne komisije BiH kojoj su između ostalih prisustvovali i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predstavnici političkih stranaka i izborne administracije te brojne druge ličnosti iz političkog i društvenog života. Prisutni su imali priliku da vide prezentaciju i demonstraciju novih tehnologija u Centralnoj izbornoj komisiji.

U oktobru 2015. godine na inicijativu Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške u BiH pokrenut je projekat procjene tehničkih mogućnosti poboljšanja izbornog procesa u BiH. Rezultat projekta je analiza mogućih poboljšanja koju je pripremio međunarodni ekspert iz Estonije, odnosno države u kojoj je davno uveden sistem elektronskog glasanja i koja po modernim rješenjima u izbornom procesu prednjači u Evropi.

Predsjednik Centralne izborne komisije Ahmet Šantić kazao je da je integralni dio projekta "Prezentacija upotrebe naprednih tehnologija u izbornom procesu", gdje su firme i proizvođači imali priliku pokazati koja su tehnička rješenja dostupna na unapređenje procesa izbornog glasanja i prebrojavanja glasova u našoj državi.

"Na početku ćemo vidjeti prezentaciju o elektronskoj olovci kao jednom od rješenja koje je predložio međunarodni ekspert", rekao je Šantić.

Prisutni su nakon toga imali priliku vidjeti i simulaciju glasanja kako bi se demonstrirao praktičan način upotrebe glasanja i prebrojavanja glasova posredstvom elektronske olovke, kao i na koji način doprinosi sprečavanju izbornih prevara.

"Ono što posebno naglašavam jeste brže objavljivanje rezultata jer to je glavni nedostatak kojim je bio opterećen glavni proces svih ovih godina. U poslijepodnevnim satima imat ćemo priliku vidjeti i ostale tehnološke mogućnosti", rekao je Šantić.

Šantić je istakao da je ovo posebno važan proces s obzirom na to da i donosiocima odluka i predstavnicima zakonodavne vlasti omogućava da prilikom izmjena i dopuna zakona budu informisani o mogućim koracima i pravcima.

"Smatram da sa sigurnošću možemo tvrditi da bi uvođenje moderne tehnologije u proces glasanja u BiH, a posebno u proces prebrojavanja glasova, bilo jedan od najznačajnijih projekata nakon uvođenja projekta pasivne registracije birača u BiH koji se desio 2006. godine", zaključio je Šantić.
Prijavi grešku


Komentari (109)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...