{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hoće li Bosanci i Hercegovci na idućim izborima glasati elektronskom olovkom?

9.2.2016. u 12:04
113
109
Hoće li Bosanci i Hercegovci na idućim izborima glasati elektronskom olovkom?
113
Centralna izborna komisija BiH upriličila je prezentaciju uključivanja naprednih tehnologija u izborni proces u našoj državi na kojoj je između ostalog prikazana i praktična upotreba elektronske olovke.
U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upriličena je manifestacija "Prezentacija upotrebe naprednih tehnologija u izbornom procesu" u organizaciji Centralne izborne komisije BiH kojoj su između ostalih prisustvovali i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predstavnici političkih stranaka i izborne administracije te brojne druge ličnosti iz političkog i društvenog života. Prisutni su imali priliku da vide prezentaciju i demonstraciju novih tehnologija u Centralnoj izbornoj komisiji.

U oktobru 2015. godine na inicijativu Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške u BiH pokrenut je projekat procjene tehničkih mogućnosti poboljšanja izbornog procesa u BiH. Rezultat projekta je analiza mogućih poboljšanja koju je pripremio međunarodni ekspert iz Estonije, odnosno države u kojoj je davno uveden sistem elektronskog glasanja i koja po modernim rješenjima u izbornom procesu prednjači u Evropi.

Predsjednik Centralne izborne komisije Ahmet Šantić kazao je da je integralni dio projekta "Prezentacija upotrebe naprednih tehnologija u izbornom procesu", gdje su firme i proizvođači imali priliku pokazati koja su tehnička rješenja dostupna na unapređenje procesa izbornog glasanja i prebrojavanja glasova u našoj državi.

"Na početku ćemo vidjeti prezentaciju o elektronskoj olovci kao jednom od rješenja koje je predložio međunarodni ekspert", rekao je Šantić.

Prisutni su nakon toga imali priliku vidjeti i simulaciju glasanja kako bi se demonstrirao praktičan način upotrebe glasanja i prebrojavanja glasova posredstvom elektronske olovke, kao i na koji način doprinosi sprečavanju izbornih prevara.

"Ono što posebno naglašavam jeste brže objavljivanje rezultata jer to je glavni nedostatak kojim je bio opterećen glavni proces svih ovih godina. U poslijepodnevnim satima imat ćemo priliku vidjeti i ostale tehnološke mogućnosti", rekao je Šantić.

Šantić je istakao da je ovo posebno važan proces s obzirom na to da i donosiocima odluka i predstavnicima zakonodavne vlasti omogućava da prilikom izmjena i dopuna zakona budu informisani o mogućim koracima i pravcima.

"Smatram da sa sigurnošću možemo tvrditi da bi uvođenje moderne tehnologije u proces glasanja u BiH, a posebno u proces prebrojavanja glasova, bilo jedan od najznačajnijih projekata nakon uvođenja projekta pasivne registracije birača u BiH koji se desio 2006. godine", zaključio je Šantić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: