Toplotni problemi u Sarajevu
0

Hoće li bez grijanja ostati 5.500 studenata?

Piše: A. Karadža
Sporna kotlovnica u Kampusu Univerziteta u Sarajevu
Sporna kotlovnica u Kampusu Univerziteta u Sarajevu
Povodom vijesti da je ugašeno grijanje u poslovnim neboderima UNITIC u Sarajevo oglasio se i Rektorat Univerziteta u Sarajevu, koji su u odgovoru na naš upit pojasnili status sporne kotlovnice u krugu Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

Kako navode iz Univerziteta, ova institucija, po Odluci Vijeća ministara BiH, ima pravo upravljanja i korištenja objekata i zemljišta na lokalitetu bivše kasarne "Maršal Tito".

"Univerzitet u Sarajevu je pitanje zakupa kotlovnice u Kampusu regulirao Ugovorom koji je bio zaključen sa firmom 'Unis-Energetika d.o.o'. Ovaj ugovor je bio zaključen na 10 godina i istekao je 30. aprila 2009. godine. 'Unis-Energetika d.o.o.' nije htjela mirnim putem predati odnosno vratiti kotlovnicu u posjed Univerzitetu u Sarajevu, uvjetujući primopredaju isplatom određenih sredstava, koja su navodno uložili u održavanje kotlovnice. Univerzitet osporava ova navodna ulaganja, jer 'Unis-Energetika d.o.o'. nikada nije tražila, a niti dobila, saglasnost za bilo kakva ulaganja u kotlovnicu i iz tog razloga smatramo da nema osnova za priznavanje eventualnih ulaganja. Po tom pitanju se trenutno vodi spor u Općinskom sudu u Sarajevu", naveli su iz Univerziteta u Sarajevu.

Univerzitet predlaže Sudu

Univerzitet je podnio prijedlog Općinskom sudu u Sarajevu da privremeno zabrani "Unis Energetici" upravljanje kotlovnicom te da joj naloži predaju objekata Univerzitetu, odnosno KJKP Toplane. U zahtjevu stoji da ova kompanija mora osigurati nesmetanu isporuku toplotne energije sve dok se kotlovnica ne preda u posjed KJKP Toplane Sarajevo.

Iz Univerziteta navode da su nakon informacije o ukidanju grijanja u UNITIC-u uputili pismo upozorenja da spor između Univerziteta i "Unis-Energetike" ne smije utjecati na redovnu isporuku toplotne energije korisnicima, a o slučaju su obavijestili Federalnu upravu za inspekcijske poslove.

Rektorat Univerziteta u Sarajevu ističe da o ovom problemu već dvije godine obavještavaju sve nadležne u Kantonu Sarajevu. Oni su predložili da se kotlovnica da na upravljanje Toplanama čime bi bilo osigurano jeftinije grijanje.

Ne žele plaćati skuplje grijanje

"Vlada KS nije, na naše insistiranje, utvrdila ni cijenu grijanja u Kampusu, a što predstavlja i zakonsku obavezu. Univerzitet ne želi plaćati skuplje grijanje, a to je jedino moguće ukoliko se kotlovnica da na gazdovanje KJKP Toplane Sarajevo, kojima je, kao i samom Univerzitetu, osnivač Kanton Sarajevo", navedeno je iz Rektorata.

Iz Univerziteta su istakli da se nadaju da će se ovo pitanje riješiti što prije te da neće doći u pitanje grijanje objekata fakulteta u Kampusu i 5.500 studenata koji tamo pohađaju nastavu.