U susret minusima
0

UNITIC-ovi neboderi bez grijanja, grijalice ne pomažu

Piše: A. Karadža
Hladni radijatori u "Momi i Uzeiru"
Hladni radijatori u "Momi i Uzeiru"
"Momo i Uzeir", neboderi u sarajevskom naselju Marijin Dvor, prošlog su petka ostali bez grijanja. Ovo je za naš portal potvrdio Mirsad Kurtović, direktor UNITIC-a.

Kurtović je rekao kako problem traje još od ovog ljeta, ali da su svi poslovni prostori u neboderima ostali bez grijanja u petak.

"Ovo je posljedica spora između Univerziteta u Sarajevu i kompanije "Unis - Energetika" oko kotlovnice koja je smještena u krugu Kampusa Univerziteta i preporučio bih vam da se njima obratite za više informacija", rekao je Kurtović za Sarajevo-x.com.

Direktor UNITIC-a rekao nam je da sada prostorije pokušavaju zagrijati grijalicama što je nemoguće i da je jedina sreća što temperature nisu ispod nule.

U neboderima su između ostalih smještene prostorije nekoliko stranih ambasada zbog čega je uprava kompanije slučaj prijavila Ministarstvu vanjskih poslova kao i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Kurtović je rekao da ne zna kada i kako će se slučaj riješiti, ali da očekuje reakciju državnih institucije.

Iz kompanije "Unis - Energetika" poslali su nam obavještenje da je kompanija UNITIC 31. maja raskinula ugovor o isporuci toplotne energije koji je trajao punih 11 godina te da su 23. juna tuženi za dug od prošle grijne sezone za 111.618 KM.

Kako navode iz "Unis - Energetike" UNITIC-u je tokom ljeta četiri puta nuđen ugovor koji definiše uslove isporuke toplotne energije za grijnu sezonu 2010/2011.

U obavještenju ove kompanije se navodi da je u periodu od 5. 10 do 6. 12. ove godine UNITIC neovlašteno otvarao ventile i uzimao energiju za svoj objekat.

"Zbog toga su isključeni i neki drugi korisnici i mi se iskreno izvinjavamo svima koji su tim pogođeni i spremni smo snositi posljedice", navodi se u obavještenju.

Za kraj su dodali da će UNITIC-u biti pušteno grijanje ako potpišu novi ugovor, uplate sedam zaostalih rata u iznosu od gotovo pola miliona KM, dozvole popravak kvara i puštanje grijanja u objekat Alta Shopping Centar.

Odgovor Univerziteta u Sarajevu nismo uspjeli dobiti.