Mladen Bosić
0

"Hitno konstituirati Predstavnički dom Parlamenta BiH"

FENA
Mladen Bosić
Mladen Bosić
Predsjednik Srpske demokratske stranke i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH Mladen Bosić tvrdi da bi privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma Adnan Bašić "mogao biti odgovoran za blokadu institucija ako ne zakaže nastavak konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma PSBiH".

U novom pismu upućenom Bašiću, Bosić je ponovo zatražio zakazivanje nastavka sjednice tog zakonodavnog državnog tijela.

Bosić tvrdi da, prema Ustavu BiH i Poslovnika o radu Predstavničkog doma PSBiH, postoji jasna procedura načina konstituiranja Predstavničkog doma i izbora njegovog kolegijuma, za čiju realizaciju ne postoji, kako navodi, nijedna prepreka.

"Član 4. Poslovnika o radu Predstavničkog doma nedvosmisleno određuje da svaki poslanik ima pravo da predloži predsjedavajućeg i dva zamjenika iz reda različitih naroda, te da ukoliko ne budu u prvom krugu izabrani potrebnom većinom slijede konsultacije i drugi krug glasanja, bez obzira na to da li je postignut međustranački dogovor ili ne", stoji u Bosićevom pismu.

Navodi i da cijeni Bašićevu želju i dobru namjeru da omogući vrijeme za razgovore i postizanje dogovora oko izbora rukovodstva, ali podsjeća da je od 10. februara, kada je održan posljednji konsultativni sastanak predstavnika stranaka, prošlo tri mjeseca što je bilo više nego dovoljno vremena da se postigne međustranački dogovor.

"Kako on nije postignut, te pošto to i nije nikakav uslov u poslovnikom propisanoj proceduri izbora Kolegijuma, očekujemo da postupite u skladu sa svojim zakonskim obavezama. Kako ste za provođenje procedure konstituisanja i izbor rukovodstva Predstavničkog doma jedino Vi zaduženi, kao privremeni predsjedavajući, očekujemo da u najkraćem roku i ispunite tu dužnost. U suprotnom bi politički faktori koji žele blokadu konstituiranja ove i ostalih institucija na nivou BiH, mogli Vašu privremenu funkciju zloupotrijebiti za svoje ciljeve", naveo je Bosić.