BiH
27

Hiljade ljudi oprostilo se od rudara Hajrudina Bradarca i Fahira Halača

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Rudar Hajrudin Bradarac (42) ukopan je danas na gradskom groblju Prašnice u Zenici. Nekako istovremeno, na mjesnom mezarju Poratje kod Zenice ukopan je Hajrudinov kolega, komorat Fahir Halač, prenosi Anadolu Agency.

Hajrudin Bradarac i Fahir Halač su među pet rudara smrtno stradalih nakon gorskog udara u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, koji se dogodio u četvrtak u poslijepodnevnim satima. U jami je nakon udara ostalo zarobljeno 34 rudara od čega je spašeno njih 29. 

Bradarac, rodom iz Rogatice, počeo je raditi u RMU Zenica samo tri dana prije nesreće u kojoj je izgubio život boreći se da zaradi za hljeb i tako prehrani porodicu. 

Iza Hajrudina Bradarca ostali su supruga Mirzeta i sin Amar. 

Od rudara Fahira Halača u mezarju u Poratju oprostilo se blizu hiljadu ljudi, članova njegove uže i šire porodice, mještana, kolega...

Prethodno je na platou Kamberovića polje u Zenici klanjana kolektivna dženaza za petoricu stradalih rudara i održana komemorativna sjednica u Narodnom pozorištu Zenica. Osim Bradarca i Halača, u gorskom udaru u jami Raspotočje život su izgubili Mehemed Dizdarević, Fejzo Isaković i Mehmedalija Halilović.